HTC, Research in Motion, Nokia , Samsung Electronics Co. и Motorola реагираха остро на изказванията на Стив Джобс, че всички смартфони имат проблем с антената, подобно на iPhone 4.

Шефовете на тези компании категорично заявиха, че казусът с антената си е проблем единствено на Apple.

"Apple определено са направили някои грешки в дизайна и сега трябва да си понесат отговорността, а не да се опитват да въвличат и други компании със себе си," каза шефът на Research in Motion (RIM), който е производител на Blackberry.

От RIM и от Motorola заявиха, че те съзнателно избягват дизайна, подобен на този на новия iPhone точно заради проблем с антената.

„Ръцете на хората нанасят влага, сол и всякакви други вещества върху телефона, което може да повлияе на сигнала, за това нашите антени са винаги вградени в пластмасовите тела на телефоните," допълни той.

Изявленията са във връзка с коментарите на Стив Джобс, че проблеми с антената имат и други телефони. Джобс дори показа видеа от YouTube, на които се вижда, че и сигналът на BlackBerry Bold 9700, на HTC Droid Eris и на Samsung Omnia II също се губи, когато телефонът се държи по определен начин. Apple предлага безплатни калъфи за телефона на тези, които вече са си го закупили.

От RIM коментират, че техните Blackberry доминират пазара в Щатите и ако наистина с телефоните им е имало такъв проблем, това щеше да се знае.

„Не беше коректно Джобс да споменава имена на конкуренти в речта си," коментират анализатори.