Правителството реши допълнително да се намали държавната администрация с 22 структури, а 56 ще бъдат преструктурирани.

"Държавата продължава съкращенията в администрацията. Това ще намали щата с още 2500 бройки", съобщи финансовият министър Симеон Дянков в Министерски съвет, цитиран от БТА.

По негово предложение кабинетът прие план за реорганизация на държавната администрация. Очаква се съкращаването на ведомствата да стане до края на тази и в началото на следващата година.

Дянков добави, че общият брой на административни структури, които ще бъдат съкратени, ще бъде една трета от времето, когато е започнал мандатът на правителството. Това ще доведе до икономии за бюджета от около 18-20 млн. лева месечно или 200-250 млн. лева годишно, пресметна той.

За първата година от работата на правителството структурите на централната държавна администрация са намалели с 14 и общия им брой вече е 106. През юли 2009 г. тези звена са били 115. Предишното правителството е започнало мандата си също със 115 централни държавни ведомства, посочи Дянков.

Броят на заетите в държавната администрация за една година е намален със 7860 души или 10.9%. Като се включат и съкратените 3000 щата в МВР, общото намаление на щата е 10 860 бройки. Предишното правителството обяви на два пъти намаление на администрацията с 10 и после с 12 процента, но всъщност централната държавна администрация се е увеличила с 2136 бройки, посочи Дянков.

Сред предложенията за административна реформа бе на всеки 6 месеца чиновникът да се радва на по-висока заплата и длъжност, ако е показал знания и труд.