Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху промените в Кодекса на труда в гласуване и прегласуване със 130 гласа "за", 49 "против" и без въздържали се.

Ветото подкрепиха парламентарните групи на ДПС и Коалиция за България, а "за" промените в кодекса бяха депутатите от ГЕРБ, Синята коалиция и "Атака".

Народните представители разглеждаха днес за пореден път Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, приет от Народното събрание на 23 юни тази година и върнат за ново обсъждане с Указ № 176 на президента на републиката.

Първанов не бе съгласен да се отнема придобито от работниците и служителите право на отпуск - неговото реално упражняване и заместващото го парично обезщетение при прекратяване на трудовото, съответно служебното правоотношение. Поради несъответствие на посочените текстове с Конституцията, с международни актове, с правото на Европейския съюз, както и с утвърдени вековни правни принципи президентът упражни правото си на вето върху закона.

Държавният глава отчете и изразените в публичното пространство становища, включително и официалното становище на КНСБ.

„Приетите текстове в Кодекса на труда, касаещи новия режим на платения годишен отпуск, по никакъв начин не противоречат на Конституцията на Република България и европейските норми". Това каза депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова."

"С направените промени ние не отнемаме никакви права по отношение на ползването на платения годишен отпуск, а напротив - ние категорично уреждаме ползването на отпуск", каза Ангелова. Според президента - визираният срок 31 декември 2011 г. няма да е достатъчен за изразходването на натрупаните до 1 януари 2010 г. отпуски. Това е само една хипотеза, каза тя. Отпуската не е алтернативна форма на финансово стимулиране, коментира депутатът.

Мая Мнолова от Коалиция за България отговори на Ангелова като каза, че лъжата, че няма отнемане на права на хора на труда и че няма ощетени лица с отнемането на отпуските, се мултиплицира. По думите й именно Ангелова е прокарала въвеждането на давностния срок, след който хората няма да могат да си ползват отпуск.

По думите й над 100 дни са средно неползваните дни от отпуск в администрацията. Ако всички си вземат почивките, администрацията ще бъде блокирана, каза тя. Първото правителство, което има това нахалство да лиши хората от отпуск, е това правителство и това мнозинство, заяви Манолова.

Светлана Ангелова й репликира сдумите: „Вие сте много смела тук, че този текст е противоконституционен. Къде бяхте вие, когато на първо четене се гледа този текст в социална комисия? Вие всички се обединихте около този текст".

Ангелова припомни, че депутатите на ПГ на КБ са внесли предложение за промени, което предвиждало невзетите отпуски да се изразходват до 31 декември 2012 г. Една година повече не прави текста повече или по-малко противоконституционен, коментира Ангелова.

Мая Манолова пък й отговори: „Крайно време беше да прочетете стенограмата от заседанието на социалната комисия. Тогава обърнах специално внимание на този текст и че с приемането му ще завалят дела в Страсбург и ще утежнят бюджета на държавата".

Източник: БГНЕС, Фокус