България се е съгласила да погаси задълженията си по проекта за строителство на петролопровод Бургас-Александруполис в размер на 4.88 млн. евро, съобщи РИА Новости, позовавайки се на вицепрезидента на Транснефт Михаил Барков.

„Постигнахме разбирателство за погасяване на задълженията по проекта в размер на 4.88 млн. евро. Те (българската страна) признават тези задължения и са готови да ги погасят", каза Барков.

Като цяло Барков, който участваше в срещата в София, смята преговорите за „добри и конструктивни", а България разбира целесъобразността на своето участие в проекта. По думите му „българските партньори продължават да разучават съдържанието на проекта от гледна точка на изгодите и екологическите рискове, но по нашата оценка има разбиране от тяхна страна, че излизането им от него ще е нецелесъобразно"

Транснефт нееднократно се е оплаквал, че България не финансира своята част от проекта Бургас-Александруполис и в резултат е натрупала дълг.

Източник, запознат със ситуацията, е разяснил пред агенцията, че дългът на България се дели на корпоративен и дълг пред акционерите.

Според последните договорености първо ще бъде погасен корпоративния дълг, защото той може да се отрази негативно на работата на управляващата компания по проекта и дори да доведе до дефолт.

Задълженията пред акционерите ще се погасяват на части с пренасяне на пълното погасяване за следващата година.