България няма да се отдръпне от Русия - се казва в един от коментарите в чуждите медии по повод разговорите между Борисов и Зубков, обобщава Дойче веле.

Руският печат коментира енергийните преговори между България и Русия. "Между двете страни няма никакви разногласия във връзка с Южен поток", пише московското издание Комсомолская правда, обобщавайки вчерашните разговори между руския вицепремиер Виктор Зубков и българския министър-председател Бойко Борисов. Росийская газета отбелязва, че срещата е била особено необходима след множеството противоречиви изявления на българските управници за съдбата на големите руско-български енергийни проекти.

Изданието цитира Бойко Борисов, който след срещата си със Зубков казал, че всички приказки в печата за "енергийна война" между него и руския премиер Путин били "фикция". Время новостей добавя обаче, че нито Борисов, нито Зубков са казали нещо за "Бургас-Александруполис". А Комерсант пише, че все пак заплахата на Русия да се откаже от прекарването на газопровода "Южен поток" през България и да пусне тръбата през Румъния е подействала: "За пръв път от идването си на власт българският премиер публично подкрепи Южен поток", отбелязва изданието.

Според аналитици, помолени за коментар от електронното издание Взгляд, България няма да се отдръпне от Русия, защото "все едно няма къде да ходи". Въпросът е само колко струва лоялността на София. Затова, докато още не се работи по проектите, България полага усилия да се спазари така, че да извлече възможно най-много за себе си, пише Взгляд.

"Дори България да е заявявала по-рано, че се отказва от проекта, това е било хитрина. Защото всяка страна с транзитен потенциал ще използва тези възможности, за да спечели от тях", заявил пред електронния вестник Вадим Митрошин от руската финансова компания "Откритие". Според него, България няма да успее да намали своята енергийна зависимост от Русия и всички изявления, че ще се откаже от сътрудничество с федерацията, са единствено политическа риторика, чрез която София се пазари с Москва. "Всички европейски държави заявяват същото през последните 15 години, а в крайна сметка консумират руски петрол и газ. Това се отнася и за България", казва аналитикът, цитиран от Взгляд.

Агенция Риа Новости също обръща внимание на енергийните преговори и съобщава, че транзитът на газ от Русия ще започне през 2015 година. В публикацията се подчертава, че Виктор Зубков останал изключително доволен от срещата и я определил като "много конструктивна".

Германският сайт gasanbieter.net публикува статия във връзка с новата енергийна стратегия на България. "В момента страната покрива около 70% от нуждите си от енергия с внос предимно от Русия. Но с новата стратегия България смята да намали наполовина както зависимостта си от доставки на руски газ, така и нуждата си от енергия. Очаква се това да се случи в следващите 10 години", пише сайтът и подчертава, че в момента България е страната с най-висок разход на енергия в ЕС.

В 24 страни-членки започва процедура за прекомерен дефицит, пише новинарският портал Voralberg Online. Изданието обръща внимание на решението на ЕК да започне такава процедура и срещу България. В публикацията се припомня, че бюджетният дефицит на страната за 2009 година е бил 3,9% от БВП и е надхвърлил критериите от Маастрихт за максимум 3%. Еврокомисията препоръчва българските власти да сведат дефицита на консолидирания държавен бюджет под 3% от БВП най-късно до 2011 година.

Турското издание Тудейс заман споменава България във връзка с обтегнатите отношения между Израел и Турция след нападението срещу флотилията за Газа, при което загинаха деветима турци. Министърът на културата и туризма на Турция Ертугрул Гюнай казал наскоро пред медиите, че намалелият брой туристи от Израел в резултат на влошените отношения между двете страни няма да се отрази на приходите на туристическия сектор в страната.

Изданието цитира обаче и информация в израелския печат, в която се казва, че по време на среща с българския си колега Тотю Младенов социалният министър на Израел Исаак Херцог е обсъдил начини за увеличаване на потока на израелски туристи към България като алтернатива на Турция.

Четете Profit.bg и във Facebook