Руската страна е поела ангажимент в четвъртък да коментира цената на природния газ за България. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с руския вицепремиер Виктор Зубков.

На срещата са били обсъдени още проектите за АЕЦ "Белене" и за газопровода "Южен поток".

Очакваме решение на премиера Путин за цената на газа, обяви Борисов и допълни, че експертите не са могли да дадат отговор как се формират цените на синьото гориво за крайните потребители на газ в България. По думите му се повтаря схемата с електроразпределителните дружества - от „Газпром" излиза евтин газ за България, а цената до крайните потребители е съвсем друга.

Не мога да си обясня къде по посредниците се начисляват цените, които отиват до крайния потребител, коментира Борисов.

Премиерът е поставил задача на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов до сряда да докладва как и при кого отива разликата.

Борисов обяви още, че Виктор Зубков ще разговаря с премиера на Русия Владимир Путин "да се направи така, че крайният потребител у нас да не понесе удар от определянето на цената на газа". Разбрахме се с руската страна да бъдем точни и коректни и да разберем къде изтичат парите - да не стане така, че ние да понижаваме цените, а крайният потребител да не разбере, че сме го направили, каза още Борисов.

В последните дни на няколко пъти се появиха изявления, че доставната цена на природния газ за България е висока и ще се преговаря с "Газпром" за намаляването й.

Въпросът за цената на газа е справедливо повдигнат от премиера Борисов, смята Виктор Зубков.

"Абсолютно справедливо поставен въпрос", категоричен е руският вицепремиер. Той е поел ангажимента - да докладва на премиера Путин и за това, че могат да се предприемат конкретни действия в условията на криза, за да се направи корекция в цената, въпреки че цената вече е определена по договор до 2010 - 2011 година и тя възлиза на 90% от пазарните цени.

Руската страна била обезпокоена от това, че има голяма разлика в цената на входящия газ и тази за крайните потребители. „Газпром" поддържа мониторинг на цените в европейските страни и има числа в България, които предизвикват безпокойство, смята Зубков.

„Иначе може да се стигне до ситуация, да постигнем нива на цени, които удовлетворяват страната, но това да не бъде почувствано от потребителите", потвърди Зубков позицията на премиера Борисов.

Източник: Фокус