От първи юли ни очакват нови цени на тока и парното. Поскъпване ще има. Днес депутатите обсъждаха с колко. След заседанието на икономическата комисия в парламента стана ясно, че цената на електричеството за бита най-вероятно ще скочи с процент или два, прогнозира регулаторът. Но не и с 5%, каквито бяха анонсите до вчера.

Електроразпределителните дружества продължават да искат поне 5% увеличение, но са реализирали печалби повече от прогнозираното и затова ще бъдат принудени да задържат цените на тока. Нещо повече, ДКЕВР ще им наложи единна система за определяне на дневната и нощната тарифа.

Решението за поскъпването на парното и топлата вода е най-сериозният въпрос пред ДКЕВР, защото то се очаква да е поне от 15%. Това се дължи на поскъпването на долара, с който се търгува природният газ. Оказа се, че „Булгаргаз" иска да увеличи цената, на която доставя синьото гориво за топлофикациите, с 28%, което значи поскъпване на парно и топла вода с 15% още от юли.

Днес депутатите извикаха председателя на Комисията по енергийно регулиране Ангел Семерджиев, за да му кажат да упражни всички механизми, които държавата има, за да не се допусне пореден и то драстичен ценови шок, в разгара на кризата. Повишението на цените на топлоенергията може да откаже хората от парното и те да започнат да се отопляват на ток, прогнозира енергийният министър Трайков.

И ако всички минат на ток, под въпрос ще бъде енергийната система на страната. Но според държавната комисия - регулатор, поскъпването на природния газ няма да откаже хората да ползват парно. Въпреки всички черни сценарии, цена от 81 лева на мегаватчас, колкото през миналия зимен сезон, няма да се случи. А дори и тогава отлив на абонати не е имало.

„Смята се, че за масовите топлофикации увеличението ще е около 10-15% за различните дружества - зависи от цената на газа", каза Ангел Семерджиев. Председателят на комисията по икономика и енергетика в парламента обаче поиска да се търсят валутни резерви за „Булгаргаз" - така че да не се увеличава крайната цена на синьото гориво.

Източник: bTV