Приехме 133 мерки за намаляване на административната тежест с 23%. Основната философия е като се подаде нещо да не бъде подавано пак. Това каза пред Дарик радио и цитиран от БГНЕС министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков относно опашките през тази седмица пред Агенцията по вписванията.

За търговския регистър се надявам, че всичко ще е наред с електронната система, която беше изградена там. Имаше сигнали, че за по-евтино ще се върнем към писането на хартия, което досега не се случва, слава Богу, допълни Трайков. Ако е студена зимата аз ще се радвам, защото ще е хубаво за ски, но ще можем да се топлим, защото България няма да остане без газ, това го гарантирам 100%, каза Трайков.

"Булгаргаз" не продава под себестойност, целта е тази себестойност да бъде максимално ниска и "Булгаргаз" да си събира вересиите. Газът, където се използва като суровина там се използва 80% от себестойността, например се използва при азотните торове. Целта е да има пазар, защото когато газът се вдига за конкурентна страна, ще се вдига и за теб, когато пада цената на газа, ще пада и за теб, заяви Трайков. Ако е трайна тенденцията за поскъпване на нещо, тогава вдигат цената и на крайния продукт.

Важно е, когато за теб се вдига цената на газа, да се вдига и за конкурента ти в Румъния. Няма страна, която на 100% като нас да разчита само на руски газ от една страна, допълни Трайков. Преди България е заявявала количества газ, които са се основавали на прогнозата на потреблението за следващата година.

Договорите за газ не са абсолютна тайна, тъй като хората, които имат отношение към тях имат възможност да ги видят. Не можем да ги отворим и да ги сложим в интернет, защото там е записано, че това може да се случи само при съгласието и на двете страни. Руснаците не искат да се публикуват в интернет. Ще предвидим механизми обществото да бъде по-информирано, уточни Трайков. "Хеджирането не е евтино упражнение. Това е скъпа застраховка, но ти дава сигурност. Ако не си добър в предвиждането и в нюха към пазара, в дългосрочен план, хеджирането ти носи все пак изглаждане. Това е инструмент, който трябва да се използва, "Булгаргаз" смята, че няма да може да го използва, защото ДКЕВР не го смята за ценообразуващ инструмент. Отсега нататък "Булгаргаз" имат право да използват този инструмент, тъй като се разбрахме вече с ДКЕВР", каза Трайков.

Във вторник Александър Медведев, зам.-председателят на "Газпром" и заместник-министър председателят Виктор Зубков идват в България. Смятам, че няма нужда от посреднически фирми, те са вредни, това се видя по време на газовата криза, когато се оказа, че няма на чия врата да почукаш, за да си търсиш правата. И в интерес на руснаците е отношенията ни да са непосредствени, ясни и директни, каза Трайков. Относно азерския газ, Трайков коментира, че той е реална алтернатива, при този газ стои въпросът как той да стигне в България.

Може и под формата на компресиран газ през Черно море да стигне до България. Това няма да е по-скъпо, заяви Трайков по повд договорките на президента първанов в Азербайджан.

Около 4 млрд. куб. м газ ползваме годишно, очакваме в момента 1 млрд. куб. м газ. Терминалът за вкарване на компресиран природен газ, е много по-евтин, това е предимството на тази технология. Относно това дали от следващата година е реално България да има алтернатива за ¼ от газа, който използва, Трайков заяви, че за това трябва да се разберат компаниите, да се съгласят за техническо решение.

Дали ще си го купим или ще плащаме такса за услугата, както е най-изгодно за нас, така и ще направим, заяви Трайков. Цената на газа щеше да е различна ако не беше договорът от 2006 година, допълни Трайков.

Като цел номер едно беше цената на тока да не се повишава, коментира икономическият министър. В никакъв случай не е цел да се махне централното топлоснабдяване. Не може да се разчита, че винаги ще бъде такова процентното съотношение в цените между тока и парното. Логично е "Топлофикация"- София да бъде бързо продадена, заяви Трайков. Голямата тема са доходите на хората и перспективите пред икономиката, заяви още Трайчо Трайков.

Свободният пазар не означава непременно несигурност. Всички имат интерес да се включат към един либерален пазар. За България е важна диверсификацията, чиста енергия и използване на местните ресурси, заяви Трайков.

Дори да се реализират всички намерения за възобновяемите енергийни източници-ВЕИ, те биха отнели много малка част от процента земеделска земя, тоест пак 99,93% от земята ще остане за обработване, подчерта Трайков. В правителството има единно мнение, че земята е безценен стратегически ресурс за България, каза Трайков. Когато обсъждахме антикризисните мерки, една от идеите беше да се продават големи количества от държавната земеделска земя, но има и други начини да реализираме полза от тази земя. Трябва инвеститорите да инвестират, да печелят от земята и да плащат концесионна такса на България, заяви още Трайков.

За летния сезон очакваме с 5-10% повече туристи прогнозира министърът на икономиката, енергетиката и туризма в заключение.