576 долара на 1000 куб. метра плащат семействата за газ в България. Това са много високи цени! Така реагира дори руският вицепремиер Виктор Зубков след среща с Бойко Борисов.

И двамата обаче нямаха отговор как се получава тази цена, при положение че на границата "Газпром" продава горивото за 339 долара без ДДС.

Борисов поиска да знае кой по веригата надува цените и кой е станал много богат. Даде срок всичко това да се изясни до четвъртък. "Иначе ще пратя ДАНС", закани се премиерът и ядно каза: "Тук удивително ми се повтаря схемата с електроразпределителните дружества. От "Газпром" излиза евтин газ за България, не могат да ме убедят къде от посредниците се начисляват цените, които отиват до българските заводи и домакинствата."

Как така цената на газа набъбва драстично от тръбата на границата до дома на потребителите. Този въпрос вчера зададоха и българският премиер Бойко Борисов, и изненадващо първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков. И двамата не намериха отговор. Дадоха си срок до четвъртък да се изясни защо "Газпром" продава евтино, а българите плащат скъпо газа.

Някой е станал много богат, реагира Бойко Борисов. Има числа в България, които предизвикват безпокойство, каза заместникът на Путин. И правейки уговорката, че "Газпром" не открива тайните си, все пак извади листче и прочете, че компанията продава синьото гориво на България на средна цена 339 долара за 1000 куб. м, което с ДДС прави 406 долара.

А най-много плащат битовите потребители - 576 долара, поясни той и отсече: Смятаме,че това са много високи цени. Разликата между цената на вход и при кранчето в дома е 45%.

"Ние се страхуваме от възникването на такава ситуация, при която бихме могли да постигнем нива на цената, която да удовлетвори българското правителство, а това да не бъде почувствано от реалните потребители. И те да продължат да плащат високи цени за природния газ".

Това е едно към едно цитат на първия вицепремиер и шеф на борда на "Газпром" Виктор Зубков от съвместната му пресконференция с българския премиер Бойко Борисов.

Борисов каза пред журналисти, че е поискал от Москва да каже на каква цена ни продава природния газ. Зубков отговори, че ще предаде това искане на Путин.

"Тук удивително ми се повтаря схемата с електроразпределителните дружества. От "Газпром" излиза евтин газ до България. Не мога да си обясня и не могат да ме убедят къде от посредниците се начисляват цените, които отиват до българските заводи и домакинствата, зачуди се Борисов. Надявам се г-н Гогов (шефът на "Булгаргаз" - б. ред.)до сряда да ми докладва откъде, как и при кого отиват разликите. Това, което се разбрахме с руската страна, е да бъдем точни и коректни, да сложим всичко на масата и да видим къде изтичат парите. И се закани, че ако до четвъртък не научи къде набъбва цената, то ще прати ДАНС по газовата верига.

Бойко Борисов предварително благодари на руския премиер Путин за съдействието му по цената на синьото гориво. Няма война между мен и г-н Путин, тя е медийна измислица, каза българският премиер.

Участници в преговорите казаха, че вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев е реагирал, че ни продавали природния газ на 180 долара, но после се поправил със средната цена от 339 долара на 1000 куб. м.

По-късно от "Овергаз", разпределителната газова компания, в която "Газпром" държи 50%, изпратиха съобщение, в което твърдят, че при изявлението на Зубков е допусната техническа неточност. Споменатата стойност от 576 долара за 1000 кубически метра природен газ, която плащат крайните битови потребители в страната, е пресметната с ДДС, а другата - която "Булгаргаз" ЕАД плаща на входа на България - 339 щатски долара - е пресметната без ДДС. Според тях правилната цена е 480 долара, или с 96 долара по-малко.

Министър Трайчо Трайков пък заяви, че "ние не смятаме, че 338 долара е чак толкова ниска цена, но защо домакинствата купуват по 570, е въпрос, който ще помоля ДКЕВР да анализира и да представи пред нас. Защото това са регулираните цени, които те се определили на газоразпределителните дружества, които в много голям процент са "Овергаз", който пък е посредник", каза Трайков. Той бе категоричен, че договорите за доставка на газ трябва да са директно с "Газпромекспорт".

Приеха исканията за "Южен поток"

Наближава ли времето, в което да си пишете шестица? Това попитахме премиера Бойко Борисов след преговорите с вицепремиера на Русия Зубков и вицепрезидента на "Газпром" Александър Медведев. Преди дни той каза, че ако се разбере с руснаците, ще си пише отличен.

Борисов не отговори, но пък съобщи, че са се договорили за "Южен поток".

Това, което интересува българските граждани, е какво ще стане с наличните тръби и дали по тях ще се транспортират до 2030 г. договорените 17 млрд. куб. м руско синьо гориво към Гърция и Турция, каза Борисов.

Този казус стои от няколко години и по него се водеха дълги спорове още по времето на премиера Сергей Станишев. Руснаците искаха договореният транзит да се прехвърли към капацитета на "Южен поток" и част от газотранзитната система на България да стане част от новия газопровод.

Вчера той заяви, а Зубков не го поправи, че тръбите си остават 100% български, по тях ще се транспортират онези 17 млрд. куб. м газ към южните ни съседки и България ще си прибира 100% транзитни такси.

Изключението е за 90 км газопровод от Кардам до Провадия, тъй като тръбата на "Южен поток" ще излезе от морето.

Капацитетът на транспортираното гориво по новия газопровод ще е 63 млрд. куб. м, собствеността на новите тръби ще бъде 50 на 50% руска и българска. Така печалбата на България ще бъде двойна, смята Борисов.

До седмица пътната карта на газопровода ще бъде готова, каза пък руският вицепремиер Зубков. Русия настоява за ускоряване на дейностите, за създаване на проектната компания, която да започне проектирането. Преговорите започват в четвъртък в Москва.

"Белене" ясна, цената била 6-7 млрд.

"Проектът на атомната централа "Белене" напредна много. Той е готов. По него са направени 8000 забележки и на всички е отговорено", заяви вчера руският вицепремиер Зубков и добави, че този проект е най-добре развитият в целия свят.

"Белене" е на ниво един гьол, започна пък изявлението си българският премиер Бойко Борисов. Преводачката го преведе "езеро". Зубков имаше предвид техническия проект за "Белене", Борисов пък наблегна на физическото състояние на площадката.

Европейско финансиране и преструктуриране на проекта, очакват атомната централа. Борисов поиска точна цена и за след 7 години, когато е пусковият срок на централата. Вчера той я пресметна на 6-7 млрд. евро, което било 40% намаление за времето, в което влезе това правителство.

Премиерът беше категоричен, че не иска инфлационни индекси, които да надигат цената на "Белене". Такива имало за всички проекти във всички сфери в България и от подписан договор на една цена за 7 години тя ставала космическа, коментира той, явно имайки предвид "Цанков камък".

Той настоя още да имало ясна и точна формула на кого и колко ще се продава еленергията от АЕЦ "Белене".

Самият Борисов съобщи, че е разговарял преди дни със сръбския президент Тадич Сърбия да има миноритарно участие в "Белене". Това давало и пазар след построяването на централата. Според запознати имало интерес и от италиански инвеститор.

И българската, и руската страна говориха за пътна карта за атомната централа. Борисов каза, че до септември всичко трябва да е ясно. Тогава щял да бъде готов реакторът и Дянков трябвало да плати 300 млн. евро за него. Досега били броени 270 млн. евро.

Източник: в. 24 часа