Новините от вчера, че потребителите са по-песимистично настроени забавиха ръста на щатския фондов пазар, пише AP.

Основните индекси, с изключение на Dow Jones, записаха леки понижения след три дни на голям ръст. Dow Jones нарасна с 12 пункта записвайки четвъртото си поредно повишение, но ръстът се дължи до голяма степен на скока в цената на акциите на DuPont Co., след като конгломератът обяви силни резултати за второто тримесечие. По-широките индекси леко се понижиха, а на Нюйоркската фондова борса имаше повече поевтиняващи, отколкото поскъпващи акции.

Вчера стана ясно, че Индексът на потребителското доверие на Conference Board пада до 50.4 пункта, в сравнение с ревизираните 54.3 пункта за юни. Очакванията бяха за спад до 51 пункта.

В същото време вчера DuPont се присъедини към поредицата големи компании, които завишават прогнозите си. Резултатите на DuPont също така лесно надминаха предварителните очаквания на анализаторите. Акциите на компанията поскъпнаха с 1.39 долара, или 3.6%, до 40.38 долара и съставляваха 10.52 пункта от ръста на Dow Jones за деня.

Инвеститорите се разкъсват в последните няколко месеца между купуването на фона на добрите резултати на компаниите и между продажбите на фона на данните, които показват, че икономиката се забавя.

В крайна сметка вчера Dow Jones нарасна с 12.26 пункта, или 0.1%, до 10 537.69 пункта, след като беше добавил 405 пункта в предходните три дена. Dow Jones скача през юли, повишавайки стойността си с близо 8%. Ръстът помогна на индекса в понеделник да излезе на положителна територия от началото на годината.

Индексът S&P 500 падна с 1.17 пункта, или 0.1%, до 1 113.84 пункта, докато технологичният Nasdaq се понижи с 8.18 пункта, или 0.4%, до 2 288.25 пункта.

Цените на щатските държавните ценни книжа вчера паднаха. Доходността на 10-годишните облигации нарасна до 3.05% в сравнение с 2.99% в понеделник.

Новините от имотния пазар бяха леко оптимистични вчера. Индексът S&P/Case-Shiller, който следи цените на жилищата в 20 метрополисни района в САЩ нараства с 1.3% през май в сравнение с април. Данъчният кредит за купувачите на жилища, който изтече на 30 април обаче се отразява на стойността на индекса и се очаква, че нарастването в цените на жилищата напоследък няма да продължи.

Икономическите новини от Европа обаче бяха добри. Големи европейски банки, между които UBS AG и Deutsche Bank вчера обявиха силни резултати за второто тримесечие. Основните европейски индекси нараснаха след отчетите на банките и поредните оптимистични данни за германската икономика.

Британският индекс FTSE 100 се повиши с 0.3%, германският DAX добави 0.2%, а френският CAC-40 отчете ръст от 0.8%. Японският основен индекс Nikkei по-рано записа понижение от 0.1%.