„Като че ли дойде моментът на БФБ да поскъпва. Българският капиталов пазар дълго време бе игнориран от местни и чуждестранни инвеститори, като от близо седмица се наблюдава повишаване на интереса на последните", коментира Петър Пешев, брокер в Бул Тренд Брокеридж, за Profit.bg. „Очакванията ми за днешната сесия са позитивни, вероятно ще станем свидетели на поскъпване по редица позиции, само че при традиционния нисък, отпускарски оборот".

Вниманието, според него, отново ще привлекат акциите на обичайните заподозрени: Химимпорт, ЦКБ, ПИБ, Трейс Груп Холд, Софарма, държавните „табаци" и Монбат.

„Още е рано да се каже дали поскъпването от последните десетина сесии е началото на нов възходящ тренд или е просто поредното анемично повишение, последвано от отегчаващо движение в страни", посочи Петър Пешев, като веднага след това той добави:

„Факт е, че цените на акциите в страната изостават значително спрямо книжата на развиващите се страни. Индексите в Русия, Турция и Бразилия регистрираха нови исторически върхове през тази година, а книжата в силно засегнатия от рецесията прибалтийски регион се намират средно с 40 процента под върховите си стойности, докато българските акции са средно с 80 процента под върха от 2007 г."

В понеделник се сложи край на деветдневното непрекъснато повишение за SOFIX. Стойността на индекса на „сините чипове" се понижи с 0.02%, до 392.39 пункта.

Спад отчетоха още BG REIT (-1.80%, 40.41 пункта) и BG TR30 (-0.29%, 294.32 пункта). Единственото повишение е за BG 40, чиято стойност нарасна с 0.08% до 110.94 пункта.

Изменението на индексите стана при неактивна търговия на БФБ.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!