Какво можем да очакваме от търговията на Българска фондова борса през август. Мнението си, специално за читателите на Profit.bg, изказаха трима пазарни участници.

Христо Томов, инвестиционен анализатор в Карол

За да направим по-прецизна прогноза за търговията на БФБ и изменението на индексите през месец август, трябва да изследваме предварително две неща. На първо място това е историята. В следващата таблица е представено движението на индекса SOFIX през месец август за последните 5 години:

Период SOFIX Месечно изменение 1.8.2005-31.08.2005 788,22-824,8 4,64% 1.8.2006-31.08.2006 926,28-959,22 3,55% 1.8.2007-31.08.2007 1568,16-1606,46 2,44% 1.8.2008-31.08.2008 1012,57-1027,99 1,52% 1.8.2009-31.08.2009 360,06-454,00 26,00%

*Източник: Българска фондова борса

От таблицата може да направим извода, че през последните 5 години SOFIX е нараствал винаги през август месец. Това е едно от основанията да бъда оптимист и за предстоящия месец.

На второ място нека разгледаме предстоящите събития в краткосрочен и средносрочен план на борсата. По-важните такива са: БФБ ще придобие публичен статут, очаквана приватизация на миноритарни дялове от държавните енергийни компании, промяна в състава на индекса SOFIX, въвеждане на маржин търговия, къси продажби и др.

Всяка една от тези мерки и действия, според мен могат да бъдат катализаторът, който пазарът очаква, за да се промени статуквото, наложило се вече над половин година на БФБ. Това е предпоставка да наблюдаваме малко по-активна търговия през настоящия месец с цел изпреварване на гореизброените събития и възползване от евентуалния ръст, който те могат да създадат.

Стефан Ангелов, главен брокер, Варчев Финанс

Въпреки предстоящия отпускарски месец, смятам че търговията ще бъде доста интересна, като влияние върху настроенията на пазара ще окажат предстоящите данни за БВП за второто тримесечие на 2010, продължаващото преструктуриране на портфейли от някои институционални инвеститори, движенията на международните пазари, попълването на портфейли на по-големи инвеститори, очакванията за стартиране на големи инфраструктурни проекти, както и подобряване на икономическата активност.

Трендът на БФБ остава низходящ, но в момента има краткосрочно възходящо движение, което може да се опита да тества кривата на низходящия тренд. Не може да кажем дали месеца ще приключи с повишение или понижение, поради неизвестността на факторите, които ще окажат влияние.

Нямаме основание да кажем, че очакваме възходящо движение, тъй като все още нямаме потвърждение на това, но може да смятаме че има сигнал за заформяне на краткосрочно повишение, като първата цел ще бъдат нивата на SOFIX около 377 пункта, ако тази съпротива бъде преодоляна ни очакват нива около 386 пункта. От друга страна неуспешен тест или пробив на нива от 377 пункта, ще задържи пазара в положение на низходящ и през месец август.

Ако настроенията на международните пазари продължават да се подобряват, може да очакваме повишаване на риск апетита и на БФБ, тъй като тогава предлагането на активи ще бъде малко и търсенето ще успее да го покрие, което ще накара ниската ликвидност отново да образува импулсивно движение.

От друга страна волатилността на международните пазари се повишава, вследствие на несигурността за икономическата активност в най-голямата икономика, което води до ниска ликвидност на БФБ и повишаване на риска. Въпреки това смятам, че имаме основание да очакваме ръст на индексите на БФБ вследствие на повишен риск апетит.

Димитър Георгиев, брокер, ЕЛАНА Трейдинг

С голяма степен на сигурност може да се предполага, че август ще бъде поредният месец на ниска активност и незначителни обороти на „Българска фондова борса - София" АД.

Намирам основната причина за това не толкова във факта, че месецът е летен, а в твърде дълго продължаващия период на агонизираща търговия. Няма причини да очакваме, че той ще приключи в краткосрочен план.

И докато ниските обороти са по-лесни за предвиждане, поведението на цените не е. Пример за това е миналият август, когато неочаквано, пазарът направи силно възходящо движение.

Вероятността това да се повтори сега е минимална поради някои основни различия спрямо миналата година: апатията на родните инвеститори на пика си, а перспективите пред международните пазари на акции - мрачни.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!