Доларът започна седмицата с ръст спрямо повечето основни валути. Валутни дилъри обясняват това с резкия спад на американската валута през последните няколко дни и затваряне на позиции преди важната среща на Комитета по парична политика към Федералния резерв. В предходните сесии доларът поевтиня заради съмнения, че ФЕД може да запази продължително време разхлабена парична политика, което ще означава и евтина американска валута.

Въпреки че данните, които бяха публикувани в началото на европейската сесия вчера, бяха в полза на единната валута, тя не успя да задържи високите нива от миналата седмица и започна бавно да се понижава. Германия отчете силен ръст на износа си за юни, а индексът на инвеститорското доверие Sentix скочи до 8.5 пункта, при отрицателна стойност за предходния месец.

Сезонно коригираните данни показват, че износът е скочил с 3.8% за месец юни до 86.5 млрд. евро. Това са най-високите резултати от октомври 2008 г., показват данните на германския статистически институт. Вносът се повиши с 1.9% на месечна база до 72.4 млрд. евро, като това е най-високата стойност на внесените продукти от 1950 г., или откакто се води търговска статистика в страната.

Резултатите показват силата на възстановяването на германската икономика от кризата. Също така в ключови за страната сектори като химическата промишленост, автомобилостроенето и индустриалните продукти има голям прилив от поръчки, които са стимулирани от търсенето в Азия и слабите нива на еврото. Анализатори очакват брутният вътрешен продукт на страната за второто тримесечие да се повиши с 2%, което ще бъде най-големият икономически растеж от обединяването на Германия през 1990 г.

USD/JPY остана над техническата подкрепа в 84.82, след като министерството на финансите информира, че покупките на японски облигации от Китай са 5 млрд. долара през юни или 19 млрд. долара на годишна база. Анализатори от Royal Bank of Scotland (RBS) коментират, че данните за ръста в потока на вложения от Китай в японски ценни книжа говори не само че от Пекин диверсифицират резервите си, но и че натискът за ръст на йената ще остане.

Анализатори на UBS отчитат, че не само хедж фондовете купуват йени в момента, но и клиентите на банката продават USD/JPY и EUR/JPY в последните седмици активно. Към тях в последните дни са се присъединили управители на активи и корпоративни клиенти, смятайки, че йената е твърде атрактивна, уточняват от банката.

Финансовият министър на Япония, Нода заяви, че ще наблюдава пазара отблизо. „Прекомерните движения на форекс пазара могат да навредят на икономиката и на монетарните условия", каза той. Предишните финансови министри на Япония често са заявявали, че са готови да предприемат агресивни действия срещу поскъпването на националната валута на валутните пазари.

Доларът продължи поскъпването си и по време на азиатската сесия, като в ранните часове на тази сутрин едно евро се разменя за 1.3140/60 долара.

Днес ще бъдат публикувани данните за потребителските цени за Германия, търговският баланс на Великобритания, но най-голямо влияние се очаква да окаже решението на федералния резерв относно лихвените нива и паричната политика като цяло.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД