Цената на Facebook Inc., собственик на едноименната социална мрежа, възлиза на 33.6 млрд. долара, което означава, че тя изпреварва конкурентите си от Yahoo (18.3 млрд. долара) и eBay (30.1 млрд. долара), съобщава Financial Times.

В момента една акция на Facebook Inc. на вторичния пазар струва по 76 долара, а цената й се покачва на фона на слуховете за предстоящо IPO.

Ако наистина има първично публично предлагане на Facebook, то ще е най-голямото след поведеното от Google в 2004 г., което донесе на интернет-гиганта 1.67 млрд. долара.

Засега обаче не само Facebook, но и всички успешни компании от Силициевата долина не бързат да излязат на борсата, считайки момента за неподходящ. Предполага се, че компанията ще отложи своето първично публично предлагане до 2012 г.

Междувременно се породи дефицит на акции на Facebook, които някои от инвеститорите са готови да „покрият", продавайки своите акции на значително завишени цени.

Според американското законодателство компанията, която не е публична, е длъжна да запази броя на акционерите си до 500. Осведомени източници обаче твърдят, че тя все още е далече от този праг.