Средните офертни цени на малки гарсониери с площ до 38 квадрата в София достойно съперничат на тези в Берлин. Това показва справка в сайтовете за недвижими имоти.

Според imoti.net средната цена на едностаен от този тип е 890 евро за квадрат. В столицата на обединена Германия, чийто стандарт е на светлинни години пред нашия, има оферти, които са на същото средно ниво.

В Берлин сега може да се купи апартамент от 38 квадрата за 33 900 евро, показва обява на немска агенция, публикуван в сайта Prian.ru.

Имотът е връстник на стената, мебелиран, подът от естествен паркет. Жилището се намира извън бившата съветска окупационна зона, в кв. Райникендорф. На 600 метра от него има станция на метрото.

Апартаментът е с наематели, които плащат по 360 евро наем на месец. Месечните разходи за имота са около 200 евро и според сайт, където е публикувана обявата, годишната възвръщаемост от 5,7 на сто.

В София се продават около 40 малки едностайни апартамента с площ до 38 квадрата. Половината от тях са на цена до 33 900 евро, колкото е жилището в бившия западноберлински квартал.

В българската столица обаче едва 11 са офертите за подобни имоти, разположени в квартали, имащи метрополитен. 9 от тях са в жк „Люлин", а останалите в центъра.

Интересното е, че точно тези жилища, в кварталите с метро, са на по-нормални цени, като средното ниво на офертите е 812 евро за квадратен метър. В „Люлин" най-евтиният имот от сегмента може да се купи за почти 21 000 евро.

В цяла София още 3 апартамента могат да се купят на цена до 33 900 евро. Други 6 апартамента с площ до 38 квадрата в българската столица се оферират над цената на имота в Берлин.

Едно от предложението е за 50 000 евро, което е над 16 000 евро по-скъпо от жилището в германската столица. Имотът е в „Дианабад", където все още няма метро.

Източник: в. Монитор