Докато инвеститорите се концентрират върху световните сили, които движат пазарите, един фундаментален показател на стойността на фондовия пазар - съотношението цена/печалба (P/E) се свива като големина и важност.

Това свиване обаче може да продължи още доста време.

Съотношението P/E придобива известност през 30-те години на миналия век, благодарение на инвеститори като Бенджамин Греъм и Дейвид Дод. To измерва количеството пари, което инвеститорите плащат, за печалбата на компанията. Обикновено компаниите, които отчитат силен ръст в печалбата си могат да се похвалят с по-високи цени на акциите и по-големи P/E съотношения в сравнение с останалите.

Докато щатските компании отчитаха рекордни печалби за второто тримесечие, които надхвърляха очакванията средно с 10%, щатският фондова пазар отчита понижение от 5% през този месец.

Средното P/E съотношение на пазара в момента е в процес на свободно падане, понижавайки се с около 36% през последната година. Това е най-големият 12-месечен спад от 2003 г. В момента средното P/E съотношение е около 14.9 в сравнение с 23.1 зрез миналия септември, въз основа на печалбите на компаниите за последните 12 месеца. Въз основа на очакванията за печалбите за следващите 12 месеца съотношението P/E е паднало до 12.2 спрямо ниво от около 14.5 през май.

Какво може да обясни това свиване? Накратко - икономическата несигурност. Поредицата от лоши новини от европейската финансова криза до страховете от дефлация в САЩ, принудиха анализаторите да намалят прогнозите си за печалбите през 2011 г.

Преди три месеца анализаторите очакваха компаниите от S&P 500 да увеличат печалбите си с 18% през 2011 г. Сега те прогнозират ръст от 15%. Мениджърите на договорни фондове и на хеджфоднове прогнозират ръст от 9%, според скорошно проучване на Citigroup.

Също толкова притеснително е, че прогнозите на анализаторите стават все по-разпокъсани. През май разликата между най-ниската и най-високата анализаторска прогноза за печалбата на акция за 2010 г. на компаниите от S&P 500 беше 12%. От Morgan Stanley прогнозираха 85 долара на акция, докато прогнозата на UBS беше 97 долара на акция. Сега разликата е 15 долара. От Barclays очакват 80 долара на акция, докато прогнозата на Deutsche Bank е 95 долара на акция.

Когато прогнозите за печалбите са в тесни граници, това е сигнал за инвеститорите, че сред анализаторите има консенсус; когато се различават значително, това показва липсата на яснота. Съотношението P/E има склонност да пада със засилване на несигурността и обратното.

Съотношението P/Е не само че пада, но е и под опасност да загуби част от значимостта си като пазарен индикатор.

Tова се дължи на факта, че с намаляването на благонадеждността на прогнозите за печалба и за икономиката, инвеститорите се концентрират повече върху глобалните икономически събития, докато вземат решения за търгуване, анализирайки всичко от статистиката за дълга на японското правителство до стокообмена в Балтийския регион.

До известна степен подобно развитие съвпада с историческите примери. Съотношението P/E често намалява по размер и важност по време на периоди на несигурност, тъй като инвеститорите се концентрират върху по-всеобхватни икономически проблеми.

Съотношенията P/E падат рязко по време на Голямата депресия през 30-те години на миналия век и след това след Втората световна война, достигайки дъно от 5.90 през 1949 г. Съотношенията падат рязко отново през 70-те години на миналия век, достигайки 6.97 през 1974 г. и 6.68 през 1980 г. По време на тези периоди в съзнанието на инвеститорите глобалните събития вземат предимство пред оценките на отделните компании.

Имало е и периоди, когато съотношението P/E е било доста повече на мода. Преди век купуването и продаването на акции се е считало за някаква форма на хазарт. Съотношението P/E се е приемало като начин за определянето на истинската стойност на акциите на една компания. Създаването на щатската Комисия по ценни книжа и борси през 30-те години на миналия век прави финансовата информация по-достъпна за инвеститорите и съотношенията P/E се възприемат нашироко в следващите десетилетия.

Благодарение на преминаването напоследък към бързоскоростната търговия с акции, съотношението P/E може би губи практическото си значение. Появата на борсово търгуваните фондове през последните 10 години позволи на инвеститорите да залагат на цели кошници акции. Надмощието на компютърната търговия пък прави макроикономическите данни и моделите за търговия по-важни двигатели на пазарните действия в сравнение фундаменталния анализ на отделните компании, дори по време на относително спокойни периоди.

И така, накъде върви съотношението P/E в краткосрочен план? Някои оптимисти смятат, че може да нарасне оттук. Ако разходите за корпоративни кредити останат на рекордно ниски нива и цените на акциите останат под натиск, компании ще започнат да емитират дълг, за да изкупуват обратно акции, смята Дейвид Бианко, анализатор в Bank of America Merrill Lynch. В резултат на това печалбата на акция ще нарасне, дори ако ръстът на печалбата остане слаб. Съотношението P/E от своя страна може да скочи заедно с печалбата на акция.

Днешната икономическа несигурност обаче се противопоставя на подобен сценарии. Трябва да се има предвид, че докато съотношенията P/E падат по време на инфлационното десетилетие на 70-те години на миналия век, те също така се понижават през дефлационния период на 30-те години. Общото между тези два периода на падащи съотношения P/E са непредсказуемите икономически резултати.