За първите четири дни от пускането в продажба на книгата с мемоарите на бившия премиер Тони Блеър, която излезе на пазара на 1 септември, бяха продадени 92 хил. екземпляра, сочат данните на най-голямата издателска маркетингова компания Nielsen BookScan.

Автобиографията „Пътуване" (A Journey), станала скандална още преди излизането й, зае веднага първо място в класацията на бестселърите на британските книжарници. В мемоарите си Блеър разказва за своите нелеки отношения с другия, вече бивш премиер Гордън Браун, за смъртта на принцеса Даяна, за войната в Ирак, пише РИА Новости.

Книгата на Блеър надмина с малко по продажби другата гръмка автобиография в последно време - тази на „сивия кардинал" на британската политика, бившият министър на икономиката и настоящ еврокомисар по търговията Питър Менделсон, която излезе през лятото. През първите три дни на пазара се изкупиха 14 960 бройки от неговите спомени.

„Пътуване" се превърна в най-продаваната автобиография, откакто Nielsen BookScan започва да води статистика през 1998 г.

Но и скандалите около книгата не пресъхват. Антивоенни активисти продължават с опитите да саботират представянето на книгата.

Протестиращи се опитаха да преминат през полицейския кордон миналата събота и да замерят Блеър с яйца, обувки и бутилки, докато той бе в Дъблин, където бившият премиер дойде за премиерата на книгата си и за автографи. Самият Блеър остана невредим, но полицията задържа четирима души.

Стигна се дотам, че самият Тони Блеър реши да отмени срещата си с читатели в Лондон, която трябваше да се проведе на 8 септември.

В сряда се разбра, че се отменя и насрочената за днес вечер на Блеър в лондонска галерия Tate Modern по повод излизането на книгата, защото и там започнаха да се събират протестиращи.

Independent пише, че над 10 хил. човека в социалната мрежа Facebook се присъединиха към групата на флаш мобърите (на спонтанно протестиращи - бел. ред.), които преместват книгата на Тони Блеър от секция „Автобиографии" в секцията „Криминално" във всички книжарници.

Според организатора на акцията, 24-годишният Юън Бут от Лондон, това е мирен протест. Групата не приема агресията, а на страницата й е написано: „Присъединете се към литературното течение... И имайте чувство за хумор".

Книгата, над която лично Тони Блеър работи три години, имаше едновременно премиера в САЩ, Канада и Обединеното кралство. Бившият премиер планира да тръгне скоро на световно турне за нейното представяне, както да пусне спомените си и в аудиоформат.