Като деца Раян и Адам Голдстън са сред първите изпробвали популярните преди време маратонки със светещи подметки LA Gear, а по-късно са виждали и най-първите прототипи на моделите на Reebok с помпи. Техният баща Марк е бил президент на LA Gear и е отговарял за маркетинга на Reebok по време на пускането на тези революционни модели спортни обувки, информира CNB.

Сега 23-годишните близнаци се опитват да оставят свой отпечатък в обувния бизнес.

Тяхната компания се нарича Athletic Propulsion Labs, а името на техния модел баскетболна обувка Concept 1 идва от концептуалните модели автомобили, показвани по изложенията, които никога не стигат до пазара.

Цената е доста солена - 300 долара за чифт.

Братята не гарантират, че с обувката се скача по-високо, но казват, че имат собствена технология, наречена "Load ‘N Launch" и научните доказателства, за да я подкрепят. При тестове, проведени в компания някои играчи са установили, че вертикалният им отскок се увеличава с над 7.5 см.

"Това не е някакъв курс, на който се учите как да скачате по-високо," казва Раян."Нашите маратонки незабавно ви помагат да започнете да скачате по-високо. Натискът, който оказвате върху обувката преди да скочите ви помага след това да се изстреляте нагоре като трамплин."

Братята твърдят, че цената е оправдана, дори и при тези икономически условия, тъй като, въпреки че са правени в Китай, материалите за производството им са доста скъпи.

Засега шумът около новия модел маратонки е само в тези кръгове, но едно нещо може да промени всичко и това е, ако НБА реши да го забрани за ползване по време на нейните мачове.

Братята вече са се срещнали с представители на НБА и се надяват да „обуят" някоя от баскетболните звезди през този сезон с Concept 1. Ако от НБА обаче решат, че играчите, носещи тези маратонки, имат нелоялно предимство, вероятно това ще бъде точно новината, от която младата компания има нужда.

Братята не се опасяват и от други компании, които могат да имитират продукта им. Те са патентовали технологията, която е доста сложна и се разпростира на 200 страници и над 150 картинки.

Те в момента подготвят маратонки за бягане, които според тях ще помагат на собствениците им да тичат по-бързо.