Известните спортисти отдавна печелят повече извън спортния терен. Освен рекламните договори, много от тях са създали успешен собствен бизнес.

CNBC разказва за спортистите като предприемачи:

Оскар Де Ла Оя

Спорт: На 28-годишна възраст златното момче вече е спечелил 5 титли в различни категории, с което е най-младият боксьор с 5 титли. През 1992 той стана Олимпийски шампион. От излъчване на негови мачове по телевизията е спечелил 612 млн. долара.

Бизнес: Той е на първо място по приходи в pay-per-view каналите в САЩ за всички времена. През 2000 пусна музикален албум „Оскар" на английски и испански, който бе номиниран за Грами.

Притежава над 50% от компания за мениджмънт на спортисти, в която има над 40 боксьора, както и няколко други фирми, които носят приходи от над 100 млн. долара годишно.

Майкъл Джордан

Спорт: Според мнозина той е най-добрият баскетболист на всички времена. Играл е за Chicago Bulls и Washington Wizards, като е спечелил над 90 млн. долара от баскетбол.

Бизнес: Притежава отбора Charlotte Bobcats (който купи за 175 млн. долара) и е лице на маратонките Air Jordan на Nike. Има рекламни договори с Gatorade, Wheaties, McDonald's, Coca-Cola, Chevrolet, Rayovac и Hanes. Преди развода си през 2006 е притежавал 500 млн. долара.

Винъс Уилямс

Спорт: В момента е номер 3 в света на сингъл и номер 2 на двойки. Тази година Уилямс е спечелила 15.5 млн. долара на корта.

Бизнес: Тя управлява фирма за вътрешен дизайн V Starr Interiors. Има и собствена модна линия от 2007 година. Със сестра си Серина притежават отбора Miami Dolphins. Има 5-годишен договор с Reebok International на стойност 40 млн. долара. Новата й книга Come to Win е номер 5 в списъка на бестселърите на New York Times. Винъс е номер 83 в класацията на Форбс на 100-те най-богати известни личности.

Тони Хоук

Спорт: Хоук е най-известният скейтбордист в момента. Той си намира спонсор още на 12-годишна възраст, а на 14 години е вече професионален състезател. Измислил е над 80 трика с дъската.

Бизнес: Той е собственик на Birdhouse - една от най-големите скейтборд компании в света. Има и собствена линия за дрехи Hawk Clothing. Рекламира Activision, Six Flags, Kohl's, Infospace, Adio shoes, Jeep и Sirius Satellite Radio.

През 1999 създава видео играта Tony Hawk's Pro Skater, която бързо стана бестселър. Вече е издал и своя автобиография. През 2008 е спечелил 12 млн. долара.

ЛеБрон Джеймс

Спорт: за първите си 4 години в баскетбола той е спечелил 19 млн. долара.

Наскоро се присъедини към отбора на Miami Heat.

Бизнес: Има 7-годишен договор с Nike за 90 млн. долара. Когато Nike пусна първите маратонки с неговия лик Air Zoom Generation на стойност 110 долара, само в първия си месец се продадоха 72 000 чифта.

ЛеБрон има собствена агенция за маркетинг LRMR, която работи с Nike, Sprite, Glacéau, Bubblicious и Upper Deck. Само за тази година той е спечелил 30 млн. долара от реклами.

Уейн Грецки

Спорт: За периода 1989 - 1999 Грецки е спечелил над 40 млн. долара от хокей. Той има 61 рекорда в NHL.

Бизнес: Грецки купи отбора Hull Olympiques за 175 000 канадски долара и го продаде 7 години по-късно за 550 000 долара.

През 1992 той и Брус Макнал купиха Honus Wagner T206 за 500 000 щатско долара, която наскоро продадоха за 2.8 млн. долара.

Грецки има собствен ресторант и винарна. Според Форбс той е спечелил 93.8 млн. долара за периода 1990 - 1998 година.

Меджик Джонсън

Спорт: Той е играл в NBA 13 години, всички за L.A. Lakers. През 1984 Джонсън подписа 25-годишен договор за 25 млн. долара с L.A. Lakers.

Бизнес: Той управлява верига за кина Magic Enterprises. Фондацията му The Magic Johnson Foundation е раздала над 1.1 млн. долара за борба със СПИН. Известен е с това, че вкарва големия бизнес в малките периферни райони на градовете. Партнира си със Starbucks, T.G.I. Fridays и AMC Theatres