Всички сме чували за богати спортисти, които са заработили десетки, а понякога и стотици милиони долари по време на кариерата си, но след това някак си успяват да ги похарчат, натрупват задължения, започват да губят колите и къщите си и стават за посмешище.

Обявяването на фалит е стара традиция в американската баскетболна асоциация НБА, например. По някои данни 60% от играчите от НБА фалират до пет години след като се откажат от спорта.

Не само в баскетбола обаче става така, а примерите са десетки. За да улесни този процес, Рик Райли от ESPN.com е събрал примери за някои от безумните постъпки на спортистите милионери и е изготвил списък с 10 шеговити „съвета" за младите милионери как да профукат по-бързо състоянието си:

1. Направете някоя издънка, отричайте, а след това се борете като използвате всеки адвокат и цент, който имате. Бившият бейзболист Роджър Клеменс, който бе обвинен, че е употребявал стероиди, трябваше наскоро да продаде Bentley-то си, за да плати на адвокати. Спринтьорката Марион Джоунс фалира покрай разходите си за адвокати, след което се призна за виновна в употребата на допинг и отиде в затвора.

2. Купете си къща с размерите на щата Делауеър. Боксьорът Ивандър Хилифилд за малко да загуби къщата си от 5 000 кв. м до Атланта и това е жалко. Холфилд почти беше обиколил всичките 109 стаи!

3. Купете си много, много автомобили. Бившият бейзболист Джак Кларк е имал 18 автомобила и е дължал пари за 17 от тях, след което се разорява. И не купувайте скучните Porsche-та и Mercedes-и. Купувайте Maybach. Те вървят по около 375 000 долара и никой няма да може да произнесе името им, да не говорим пък да знае как се поправят.

4. Купете си частен самолет. Те храчат пари като Пентагона. Дали осъзнавате, че поправка само на предното стъкло струва 50 000 долара? Легендарният Скоти Пипън взема 4.375 млн. долара назаем, за да си купи самолет и харчи още Бог знае колко за застраховка, пилоти и гориво. В крайна сметка портфейлът му вече не издържа. Съдилищата твърдят, че той все още дължи 5 млн. долара с лихвите. По същата логика, защо пък да не си вземете яхта. Известният със сприхавия си характер бивш баскетболист Латрел Сприуел не използва 20-метровата си яхта и я държи затворена, докато не идва банката и не му я прибира през август 2007 г. Той вероятно се е прибрал вкъщи и е поплакал за нея, докато банката не идва и не прибира и къщата му през май тази година. Може би даже се е ядосал за предложения му през 2004 г. договор на обидно малката за него стойност от 21 млн. долара за три години от Минесота Тимбърулвс, който Сприуел отхвърля с думите: Имам да храня семейство!

5. Харчете нелепи количества пари за настина глупави неща. По пътя към стопяването на парите си от 300 млн. долара на 27 млн. долара, Майк Тайсън веднъж профуква 9 180 долара за два месеца в грижи за белия си тигър.

6. Наемете си агент, който смърка здраво и/или постоянно проверява спортните резултати на телефона си. Това са типа хора, които ще ви ошушкат сериозно. Бившият баскетболист на Ню Йорк Никс Марк Джаксън навремето имал мениджър, на когото смятал, че може да вярва. Оказва се, че мениджърът подправял подписа на Джаксън върху чекове на стойност 2.6 млн. долара, за да подхранва хазартния си навик. Единствената причина, според Джаксън да си върне част от парите е, че не е...

...7. Подписал пълномощно. Какво означава това? На кой му пука? Просто подпишете! Този на когото подписвате знае. И докато играете Xbox, той ще купува големи части от Швейцария за себе си. Легендата Карим Абдул-Джабар подписва пълномощно на агент на име Том Колинс и това му струва 9 млн. долара преди да се усети.

8. Харчете така, като че ли чековете никога няма да спрат да идват. Този метод е известен като метод на Дарън Маккарти. Въпреки че печели по 2.1 млн. долара на година, хокеистът от Детройт Ред Уингс Маккарти, който основава рок група на име Grinder, фалира, инвестирайки във всичко друго освен във вълнени чорапи (490 000 в заеми, които е малко вероятно да си получи) и проигравайки сериозни суми на хазарт (185 000 заеми от казина). Тази проиграна сума на хазарт обаче се равнява само на един ден за Джон Дейли, който твърди, че е проиграл 60 млн. долара на хазарт.

9. Просто си живейте живота нашироко. Не пишете собствените си чекове. Не карайте собствената си кола. Не отглеждайте собствените си деца. Трябва да се признае, че при някои хора това е доста трудно. Боксьорът Ивандър Холифилд има 11 деца. Бившият гард на Бостън Селтикс Кени Андерсън има 7 деца от пет жени, друг бивш баскетболист, Шон Кемп, има 7 деца от шест жени, а Травис Хенри от NFL е абсолютният рекордьор с 9 деца от девет различни майки. При около 3000 долара на дете месечната му детска издръжка струва толкова, колкото доста хора изкарват за година. Като цяло, не се притеснявайте, всичко ще свърши преди да разберете.

10. Най-вече създайте огромна система на подкрепа около себе си. Ще минат години преди да осъзнаете, че се нарича система на подкрепа, защото вие сте единственият, който я подкрепя. Всички в тази система са на пълни стипендии, които плащате вие. "Хората фалират, защото се обграждат с хора, които им помагат да се разорят," казва бившият център от НБА Дани Шейс. "Познавам баскетболисти, които са в челната петдесетица на НБА за всички времена, но има се налагаше да продават трофеите си, за да се възстановят." Бившата звезда на Бостън Селтикс Антоан Уолкър, който е заработил над 100 млн. долара по време на кариерата си, вече е разорен само на 33 години. Смята се, че по време на пика си неговия антураж е наброявал 70 човека роднини и приятели.

Снимка: Къщата на Ивандър Холифилд

Станете наш почитател във Facebook