Банките не са съгласни да намалят таксите за теглене на пари от банкомат. Това стана ясно след срещата на Асоциацията на банките в България (АББ) с финансовия министър Симеон Дянков.

Той поиска от шефовете на трезори основно две неща - лесен достъп на данъчните до сметките на длъжници към фиска, както и по-ниски такси. Причина за второто е готвеният закон за спиране на плащанията на ръка. Така всички заплати ще трябва да минават през банкомат, което ще влее свежи пари в трезорите.

Средната такса за транзакция от банкомат е между 80 стотинки и левче. Освен това върху картата се начислява годишна такса за обслужване, която е около 100 лв. Плащаме не само когато теглим пари, но и дори при проверка на сметката. Единствено в България ни дърпат пари дори когато плащаме в магазина през ПОС терминал. Отделно цените на всички банкови услуги непрекъснато растат.

До края на годината данъчните ще имат достъп до кредитните досиета, обяви шефът на приходната агенция Красимир Стефанов, който също е участвал в срещата с банкерите. При разминаване предоставените на НАП данни с информацията от кредитните досиета ще се правят ревизии за пет години назад.

Източник: в. Стандарт