Все по-трудно е да контролираме финансите си в тези тежки времена. Получаването на кредитна карта е лесно, но често проблемите възникват в последствие. Ето и някои основни грешки при ползването им, които излизат скъпи, посочени от изданието Investopedia.com.

1. Плащате минималната си вноска

Макар че изглежда изкушаващо да плащате минималната изисквана месечна сума от вашия кредитодател, не го правете. Така рискувате никога да не изплатите своя дълг, който между другото се отличава с по-високи лихви в сравнение със стандартните кредити.

По-добрата стратегия е да плащате възможно повече, доколкото може да си позволите и да намалявате дължимата сума.

И макар да не изглежда, че пестите пари, когато увеличавате плащаните по кредитните си карти суми, напрактика това е такава. В зависимост от вида на кредитната ви карта, най-вероятно пестите между 10-29% от лихви върху ползваната сума годишно.

Това означава, че ако внесете 1000 лева повече през годината, спестявате между 100 и 290 лева годишно.

2. Ползвате кредитната си карта за ежедневни нужди

Освен за спешни нужди, добре е да не ползвате кредитната си карта за ежедневни такива. Покупката на мляко от кредитната ви карта за 2 лева може лесно да се превърне в покупка за 20 лева, ако не платите вноската си навреме и ви бъде наложена такса за закъснение.

3. Подмамвате се от награди по кредитни карти

Много картоиздатели прибягват до рекламни трикове, за да стимулират покупките посредством кредитните си карти. Често обаче, подобни действия подтикват потребителите да прибягват до покупка на неща, чиято необходимост не е съвсем сигурно.

Често наградите по кредитните карти водят до спестяване на не повече от 2% от стойността на покупките, което е крайно недостатъчно при правенето на излишни такива.

4. Ползвате ги за теглене на кеш

Може би една от най-големите Ви грешки свързани с кредитните карти е това да теглите пари от тях от банкомат.

Идеята на този род карти е съвсем различна и в тази насока картоиздателите се застраховат от подобни действия с налагането на значителни по размер такси при теглене на налични средства.

Много по-добър вариант е да ги използвате за плащания, отколкото да теглите пари от тях (в почти всички магазини вече може да се плаща на POS-устройства с кредитни карти). Плюс това много от кредитните карти дават редица предимства при извършване на покупки (като например определен период на безлихвено кредитиране, или кеш бек при покупки).

5. Не следитe стриктно сроковете за погасяване на задълженията си

Това пък е една от най-големите „уловки" по кредтните карти. Много хора закъсняват с тези плащания и биват наказвани със значителни по размер глоби.

Всъщност афинитет към кредитни карти имат хора, които не са особено стриктни във финансите си, или живеят над своите възможности. Често този прототип не извършват редовно своите плащаня и не осъзнават, че картоиздателите до голяма степен реализират своите печалби освен от високите лихви по кредитните карти, и от високите глоби.

6. Игнорирате дълга си

Някой хора до такава степен се стресират от своите задължения, че просто предпочитат да ги игнорират.

Така обаче, проблемът не само че не изчезва но и се задълбочава. Едва ли някоя кредитна институция ще ви остави безнаказано да изчезнете от нейния регистър, като в същото време ще се наложи да платите и едни значителни по размер лихви и наказателни такси.