Столицата бе разлюляна от няколко подземни труса през последните дни. По този повод от в. Стандарт потърсиха доц. Николай Милошев, директор на Геофизичен институт към БАН.

Доц. Милошев, да очакват ли столичани още трусове през идващите дни?

Да, сигурно е, че през следващите дни ще има вторични трусове. Това обаче не бива да ни притеснява, тъй като логиката е, че вторичните трусове са всъщност затихващи. Така че със сигурност магнитудът ще е по-нисък.

Този трус премина сравнително леко и без щети и жертви. Трябва ли обаче да се опасяваме от силни земетръси, които могат да предизвикат сериозни разрушения?

Бих искал да кажа категорично "не", но не мога. И не защото има установена реална такава опасност, а защото София по принцип е сеизмично активен район и подобна възможност не е изключена. Както земетресението в четвъртък, така и това в петък са с приблизително един и същи епицентър - около 8-и километър на Цариградско шосе.

Къде е точката обаче, не можем да установим с абсолютна точност - определя се с радиус до 2 км. Първото земетресение бе микро, а това от петък - малко. Щетите, които нанесе последният трус, са само психологически - този път всички столичани са го усетили.

Какво бихте посъветвали хората да правят при последващи трусове?

По време на самия трус човек не може да направи кой знае какво - да мръдне няколко метра встрани или да застане под рамката на вратата. Хубаво е обаче, щом люлеенето престане, човек да излезе навън. Най-малкото фактът, че е на въздух и има небе, а не таван над главата си, ще подейства успокояващо.