За да сподели очакванията си за българската икономика, БФБ-София, както и поредния курс на IBI потърсихме Теодор Георгиев. Вижте какво сподели той пред Profit.bg:

1. Г-н Георгиев, предстои поредният Ви курс. Бихте ли разказали накратко за него?

За втора година американският Investment Banking Institute (IBI) организира обучение в България по финансово моделиране и оценка и анализ на компании. Обучението се провежда 4 поредни уикенда в общо 32 учебни часа.

Програмата на обучение стартира с фундаментални теми като основи на инвестиционното банкиране и анализ на финансови отчети. Курсът представя моделиране на интегрирани парични потоци, модели при сливания и придобивания на компании, при използването на заемен капитал за финансиране покупката на бизнес и други.

Лекторът е банкер с над 15 години опит в инвестиционното банкиране и капиталовите пазари. Участвал е в сделки с общ размер над 8.2 млрд. долара, консултирайки както продавачи, така и купувачи. Въпреки че лекторът и участниците са българи, обучението е на английски език, тъй като курсът в София е абсолютно идентичен на този, който IBI организира в Ню Йорк, Бостън, Лондон, Франкфурт и други локации по света (общо 17 в Европа и Северна Америка).

2. Какви са отзивите от курсовете до момента?

Интересът към курса в София е изключително голям и това е нашият мотив да го организираме отново. До този момент сме провели 4 курса в София и сме тренирали над 65 професионалисти, работещи в банки, инвестиционни фондове, управляващи дружества, лизингови компании, пенсионни дружества, публично търгувани компании, холдингови дружества и финансови компании.

Сред участниците има настоящи или наскоро завършили студенти основно от АУБГ, СУ и УНСС, собственици на бизнеси, предприемачи, счетоводители, адвокати, както и чуждестранно участие на специалисти от Белград и Букурещ.

3. По какъв начин този курс ще помогне на професионалистите в тяхното кариерно развитие?

Университетското образование дава добра начална теоретична подготовка, но хората, които искат да изпреварят събитията и да са в крак с най-новите тенденции, трябва да имат допълнителна подготовка, по-близка до практиката. Наличието на допълнително обучение и подготовка на служителя му помага именно в тези трудни времена, да запази позицията си или пък по-лесно да намери нова.

Убедени сме, че сега е моментът да се придобиват познания, които да ни правят по-конкурентни. Защото когато кризата свърши и монетата се обърне, компаниите ще наемат тези, които са по-подготвени и притежават необходимите умения и знания за предлаганата позиция.

Курсът на IBI е приложим не само при работа за лидерите в инвестиционното банкиране, но също и за позиции в частен и рисков капитал, хедж фондове, анализ на компании, управление на активи, корпоративни финанси, търговски банки, частни банкери и други.

4. Отразява ли се кризата на организацията на подобни мероприятия?

Както вече казах, интересът към курса в София е изключително голям и това е така основно по две причини: първо, обучение на IBI е абсолютно уникално за България, и второ, предлага know-how директно от източника с изключителна практическа насоченост. Това са и причините за големия интерес от страна на българските финансови специалисти.

5. Кога според Вас обикновеният българин ще усети, че излизаме от кризата?

Мисля, че макар и бавно и на моменти с неуверени стъпки, правителството води страната към излизане от кризата. Очаквам първите признаци да се видят в средата на 2011 г. Разбира се много зависи и от общата икономическа ситуация в ЕС и глобално.

6. Какви са очакванията Ви за БФБ-София до края на 2010 г.?

Според мен е по-правилно първо да се замислим върху проблемите на българския фондов пазар и как те ще бъдат решени, и чак след това да представяме прогнози и очаквания за развитие. Убеден съм, че ще има интересни новини през следващите месеци, макар че не съм оптимист за движението на индексите.

В тази връзка, с голям интерес следя дискусиите и новините, свързани с продажбата на държавния дял в БФБ, приватизирането през борсата на дялове от държавни предприятия, привличането на нови емитенти, увеличаването на ликвидността и активността на публичните компании и тяхното желание да повишат интереса към акциите си с привличането на чужди стратегически и финансови инвеститори. Всичко това ще допринесе за повишаване на интереса към БФБ и съответно за положително движение на пазара.

Теодор Георгиев е консултант и предприемач с опит във финансите, връзките с инвеститори, инвестиционното банкиране и бизнес развитие. През периода 2004-2008 година е работил като мениджър „Чужди клиенти" в ИП Карол и УД Карол Капитал Мениджмънт. През 2001-2004 е работил в счетоводна фирма в Масачузетс, САЩ.

Георгиев има бакалавърска степен по Финанси от УНСС - София и специалист по Бизнес Администрация от Quincy College (САЩ). От януари 2009 е мениджър за България на базираната в Ню Йорк компания за обучения в областта на финансите и инвестициите Investment Banking Institute.