Няколко изследвания на бизнес-школата към Университета в Колорадо, САЩ си поставиха за цел да проверят как влияе външността върху кариерата.

В процеса на експеримента на работодатели били показани 55 снимки на жени и още толкова на мъже, а те от своя страна трябвало да отговорят кого и на каква позиция биха назначили.

Красивите жени по-често получавали секретарски и административни длъжности, но очевидно по-трудно биха си намерили работа в сферата на сигурността, като продавачи на машини и техника и като инженери.

Красавците пък срещнали трудности при кандидатстването за високи и отговорни постове.

„Красивите хора са приятни за гледане и общуване в свободното време, а не за разговори по служебни проблеми", коментира Стивън Джонсън, един от авторите на изследването.

Макар че красотата не може да се сравни с „обаянието" на доброто CV върху работодателите, при приблизително еднакви компетенции между мъж и привлекателна жена, позицията би получил мъж. А между двама мъже- с предимство ще е по-малко привлекателният.

Утешителната новина за красивите хора е, че след като веднъж са си намерили работа, кариерата им има по-големи шансове да тръгне стремително нагоре. Защото красивите и от двата пола получават по-високи заплати от по-непривлекателните си колеги, реализират се по-успешно, набират повече гласове на избори и по-често печелят съдебни дела.