Днес Япония се намеси на валутния пазар за първи път от шест години, продавайки йени, за да ограничи поскъпването на валутата си, което поставя под заплаха крехкото икономическо възстановяване, информира Reuters.

Министърът на финансите Йошико Нода потвърди интервенцията, заявявайки, че Токио е поддържал връзка и с други държавни, но в крайна сметка Япония е действала сама.

Нода отказва да коментира дали интервенцията, която е първа от март 2004 г. насам е била под формата на закупуването на долари срещу йени, но трейдъри твърдят, че Централната банка на Япония е купувала долари при ниво от около 83 йени за долара.

"Ще предприемаме решителни стъпки, ако е необходимо, в това число и интервенция, докато в същото време продължаваме да следим отблизо движенията на валутния пазар," заявява Нода на набързо свикана пресконференция.

Доларът, който беше паднал до 15-годишен минимум от 82.87 йени по-рано през деня, скочи с една йена и се търгуваше с повишение от 1.6% на ниво от 84.50 йени за долар.

Правителството на министър-председателя на Япония Наото Кан досега се опитваше основно с приказки да свали нивото на йената, но се въздържаше от интервенция на пазара, като се опасяваше, че без подкрепата на страните от Г-7 подобна намеса не би била много ефективна.

Вчера Кан беше преизбран за лидер на управляващата Демократическа партия, побеждавайки претендента Ичиро Озава, който открито подкрепяше интервенция на валутния пазар.

Япония не се беше намесвала на валутния пазар от март 2004 г. след 15-месечна продажба на 35 трлн. йени (421.7 млрд. долара), която имаше за цел да попречи на скъпата йена да навреди на икономическото възстановяване.

Йената обаче скочи до най-високото си ниво спрямо долара от 1995 г. насам, след като ниските лихвени проценти в САЩ направиха така че доларът да се заема евтино и да се продава за по-доходоносни активи, доближавайки японската валута все по-близо до върха й от 79.75 йени за долар достигнат през 1995 г.

Поскъпването на йената се отрази и на основния индекс на японския фондов пазар Nikkei, който нарасна с 1.8% днес след като новината за интервенцията излезе.

Европейската валута пък поскъпна с 1.5% до 109.65 йени за евро.

Централната банка на Япония действа от името на Министерството на финансите при валутната интервенция.

Япония не е единствената развита страна, която се намесва, за да отслаби валутата си през последната година.

Централната банка на Швейцария също се намеси на пазара, за да ограничи поскъпването на швейцарския франк спрямо еврото, като нейната интервенция започна през март 2009 г. като част от мерките за борба с дефлацията.