"Проблемът е, че няма добър контрол да се спазват стандартите. Моята молба към министър Плевнелиев е да се отнесе към това колко надежден е контролът. Иначе по стандарти София може да издържи трус от 8-9 степен", каза българският еврокомисар Кристалина Георгиева по бТВ в коментар затова дали София е готова за земетресения.

Кристалина Георгиева даде за пример Чили, където най-силно впечатление й е оставило как се спазват проверките и контрола след земетресението. Георгиева смята, че е лошо, когато сме в криза, а частните фирми да свиват цените и работата да върви само по хартия, но контролът да липсва. Важно е да погледнем дали нашата система на контрол е достатъчно надеждна, категорична е тя.

По думите й трябва да се намери друг начин за конкуренция, за да се вдигне качеството и контрола върху него. Правителствата трябва да са много предпазливи, за да се излезе от кризата, убедена е Кристалина Георгиева, като изрази надежда, че България ще е на плюс до края на годината. В света световната икономиката се влачи по корем, смята еврокомисарят. Тя каза, че се познава с икономическия екип на правителството, че си говорят, но не е нейна работа да се бърка в тяхната работа.

Запитана дали България е подготвена за бедствия, българския еврокомисар обясни, че България има много добре подготвени кадри, българските пожарникари са отлични, но те не са добре оборудване от гледна точка на техника. Според нея има възможност да се насочат пари от еврофондовете за пожарникарите. Тя разказа, че пожарникарите са й споделили, че за първи път имат правителство, което се интересува от техните проблеми и търси начин да ги разреши.

На въпрос за експулсирането на ромите и как да се разреши проблема, Георгиева отговори, че у нас ромите са малцинство, които в някои райони са вече мнозинство. Трябва да се интегрират ромите заради конкурентоспособността. "Кои са хората, които са успели, които са програмите, които работят", запита еврокомисарят, като бе категорична, че в Европа трябва да се уважават правата на всички и да се вземе пример от другите страни, давайки за пример Испания. Всеки човек е важен, всеки човек е полезен, затова всеки човек трябва да се интегрира. А за да сме богати, трябва да разчитаме на таланта на всеки един гражданин, добави още Кристалина Георгиева.

Източник: БГНЕС