У нас вносители на нови автомобили отчетоха, че се забавя спадът в продажбите от последните години. И още един положителен знак за съживяването на пазара на коли у нас - търговците отчитат истинско оживление при покупките на автомобили втора ръка.

Какви коли купуваме в условия на финансова криза?

След пика в продажбите на нови возила в годините на икономически подем, през последните две години е налице сериозен спад. Сега вносителите са доволни, защото има съживяване на пазара и спадът леко намалява. Не всички класове автомобили обаче се продават еднакво добре. Оказва се, че при покупката на нов автомобил българите напоследък залагат или на луксозни мощни возила, или на малките градски автомобили.

Налице е и друга тенденция. „Делът на фирмите, които купуват нови превозни средства намаля, докато учудващо физическите лица, които могат да си позволят, хора със стабилни доходи, те си позволяват да купуват нови автомобили и поради това техният дял в продажбите се повишава", заяви Стоян Желев.

Оживление на пазара се чака и в края на годината преди празниците. Тогава по традиция се появяват и най-атрактивните промоции.

И докато пазарът на новите автомобили се мъчи да преодолее спада, пазарът на автомобилите втора ръка изживява своя ренесанс.

"Ние бележим в сравнение с миналата година един ръст от порядъка на 70% в продажбите. Българинът в условия на криза все повече и повече прибягва при закупуване на втора употреба автомобили", коментира Любомир Доросчиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили.

На пазара на употребяваните автомобили най-много вървят колите, които не са твърде стари - между 5 и 10 години. А повечето българи признават, че предпочитат да купят стара кола на цена между 5 и 20 хиляди лева.

И в търсенето на стари коли има промени. Комбито, което до преди години бе рядко предпочитано от българските купувачи, сега е модерно като практична кола.

Източник: бТВ