Приходите на глобалните телекомуникационни компании се очаква да достигнат заветните 1 трлн. долара през 2012 година, според доклад изнесен на сайта companiesandmarkets.com.

Към момента разпространеността на мобилните услуги в световен мащаб възлиза на значителните 70%.

Използването на интернет и пренос на данни през мобилните телефони също бележи значителен ръст, следствие на засилената конкуренция между мобилните оператори и разпространението на 3G-услугите.

По-нататъшното развитие на услугите в сектора най-вероятно ще е насочено към налагането на следващото ниво на технология - 4G.

През настоящата година близо 25% от световното население ще ползва интернет. Специалистите очакват и по-нататъшно повишение на броя на потребителите на световната мрежа. Особено силна ще е тази тенденция в страните с голямо население, които все още изостават значително по тези показатели като Русия, Китай и Индия.

Финансовата криза насочи вниманието на глобалните телекомуникационни компании към доставяне на високоскоростен интернет на домакинствата. Тази тенденция се очаква да продължи и през следващите пет години.

По отношение на приходи от телекомуникационни услуги трите най-големи в света компании са - AT&T, Verizon и NTT, които заемат водещите позиции от 2007 година насам.

Специалистите прогнозират, че секторът ще достигне заветните приходи от 1 трлн. долара в световен мащаб през 2012 година.

И докато технологията 3G набира скорост, предходната 2G GSM, ползвана от повечето оператори, е с 4 млрд. потребителя в света.

Броят на мобилните потребители в Китай превиши този на ползващите фиксирани телефонни услуги през 2003 година. Високите разходи за пренос на данни обаче на този етап задържат по-нататъшното развитие на пазара.

Южна Корея продължава да е страната с най-голямо покритие на мобилни услуги.