Еврото удари нов 5-месечен връх спрямо долара, отбелязвайки най-добрата си тримесечна печалба от 8 години насам в четвъртък, след като вчерашните данни показаха, че банките в Еврозоната разчитат на все по-малко средства от Европейската централна банка.

Новината засили очакванията на пазарните участници, че Европа може да премахне стимулиращата си програма преди САЩ и Великобритания, което пък от своя страна компенсира банковите проблеми на Ирландия и понижения кредитен рейтинг на Испания.

Рейтинговата агенция Moody"s понижи през вчерашния ден кредитния рейтинг на Испания с един пункт до "Аа1" от "Ааа", като отбеляза обаче "стабилен изглед" за рейтинга в бъдеще. Това не изненада финансовите пазари, след като по-рано тази седмица се заговори, че именно в края на месеца Moody"s може да понижи рейтинга на Испания.

Върху ръста на единната валута не оказа и влияние нарасналата през септември инфлация в Еврозоната. Потребителските цени засилиха своя ръст според очакванията, като продължават да остават под целевото ниво от ЕЦБ. Според публикуваните данни от Евростат, предварителната стойност на годишната инфлация в 16-те страни, които използват еврото е нараснала с 1.8%, като пазарните участници очакваха покачването да бъде 1.8%. За август ръстът бе от 1.6%.

В резултат европейската валута се покачи с 0.4%, отбелязвайки нов 5- месечен връх на ниво 1.3682 долара.

От своя страна американската валута получи известна подкрепа от силния чикагски PMI индекс на САЩ за септември, който намали вероятността от нова количествена програма на Федералния резерв. Промишления PMI индекс на ФЕД на Чикаго за септември се покачи силно до 60.4 пункта от 56.7 пункта за август, като се очакваше спад до 56.0 пункта. Компонентата на работната заетост за септември се понижи до 53.4 пункта от 55.5 пункта за август, а ценовият индекс спадна до 55.0 от 57.2 за август. Производственият индекс за септември се покачи силно до 64.3 пункта от 57.6 за август.

Добри се оказаха и данните от трудовия пазар в САЩ, след като броят на подадените молби за помощи при безработица през миналата седмица се понижи с повече от очакваното. Показателят спадна с 16 000 до 453 000 за седмицата до 25 септември, като за предходния период стойността му бе 469 000. Очакванията на пазарните участници бяха за спад на показателя до 457 000.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари, се понижи с 0.45% до 78.40 пункта.

Стерлингът се понижи рязко през вчерашния ден, като този спад на паунда се дължи най-вече на ралито на EUR/GBP до нов 4-месечен връх след слухове за покупки на евра от Бундесбанк с оглед края на месеца и на засилена покупка на йени за сметка на великобританската валута, поради края на японското финансово полугодие. Стерлингът поевтиня с 0.95% до 130.83 йени, като спрямо щатските пари спадна с 0.75% до 1.5668 долара. Срещу еврото, паунда се понижи с 0.7% до ниво 0.8684 паунда.

Йената понижи стойността си под 83.50 за първи път след интервенцията от страна на японските власти на 15-ти септември, като причина за това станаха спекулациите, че в най-скоро време от Федералния резерв ще освободят още водената монетарна политика.

Положително влияние върху йената оказа търсенето на валутата от страна на японските износители поради края на финансовото полугодия в Япония. Спрямо долара, японските пари се покачиха с 0.65%, достигайки ниво 83.15 йени. От друга страна, ако обаче доларът продължи да понижава стойността си спрямо йената, то очакванията за нова намеса от страна на Япония ще нараснат и това ще обезкуражи купувачите на японски пари.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД