През втората половина на септември се наблюдава стабилизиране на цените на олиото и брашното, но те остават на по-високи нива спрямо август, като средномесечното поскъпване е с около 10%, информираха от ДКСБТ.

Покачване на цените през септември в диапазона 5 - 8% е регистрирано при млечните произведения, яйцата и шпековия салам.

Незначително поскъпване с около 0.5 - 1.5% се наблюдава при варивата, пилето, кренвиршите и каймата. Спад на цените при хранителните стоки е отчетен при ориза и скумрията - 2% и на малотрайните колбаси - 3.4%.

Цените на плодовете през септември, спрямо август са по-ниски, като поевтиняването на ябълките и гроздето е с около 4 - 5% и на бананите с 2%.

В периода май - август се наблюдаваше трайна тенденция на поскъпване на лимоните, като най-високите стойности бяха регистрирани в средата на август, когато лимоните се търгуваха на цена от 4.00лв./кг.

През последните седмици на август и през целия септември се наблюдава тенденция на траен спад на цените на едро. В резултат на това през септември, спрямо август е отчетено средно месечно поевтиняване на лимоните с около 8%. В края на сезона на дините, цената им се е покачила спрямо август с 2.6%.

През първия есенен месец на годината се наблюдава поскъпване на повечето зеленчуци. Най-голямо покачване на цените на месечна база е регистрирано при оранжерийните домати - 35%. В интервала 19 - 23% е поскъпването на полските домати, чесъна, зеления пипер и зелето.

Оранжерийните краставици са по-скъпи през септември, спрямо август с 8%, а полските с 1%. С 2% се е покачила цената на картофите. Сезонът на активно предлагане на червения пипер започва по-късно в сравнение със зеления. През септември има по-голямо предлагане на червен пипер и цената му през месеца е паднала спрямо предходния с 4%.

Спрямо същия месец на миналата година се наблюдават по-високи цени на голяма част от хранителните стоки, плодовете и зеленчуците.

Поскъпването през август и началото на септември на олиото и брашното доведе до по-високи стойности на годишна база, като цената на слънчогледовото олио през септември'10, спрямо септември'09 е с 34% по-висока, а на брашното с 25%.

Траен ръста на цените през последните два месеца се наблюдава при млечните произведения, като спрямо септември миналата година кравето сирене е с 18% по-скъпо, кашкавал"Витоша" с около 8% и кравето масло с 16%. Ръст на цените на годишна база е отчетен също при скумрията - 21% и лещата - 14%.

Тенденция на спад на цените се наблюдава при месните произведения. Тяхното поевтиняване спрямо миналата година е в интервала 1 - 3%. По-ниски цени през това лято се наблюдават при яйцата (12%), ориза (14%), фасула (3.3%) и захарта (6.4%).

През септември тази година, спрямо същия месец на миналата година се наблюдават по-високи стойности на цените на плодовете и зеленчуците. В сравнение със същия месец на предходната година, през тази са отчетени около 96% по-високи цени на чесъна, доматите - полските и оранжерийните са с около 60 - 70% по-скъпи.

Поскъпването на годишна база на оранжерийните краставици е 29%, а на полските краставици - 10%. Цената на зелето е със 17% по-висока в сравнение със септември 2009г., а на зеления пипер с 13%. Цената на червения пипер през тази година се доближава до стойностите, регистрирани през същия период на миналата година.

Поевтиняване на годишна база при зеленчуците, предмет на този анализ, е отчетено само при картофите - 5%. Леко поевтиняване се наблюдава при бананите - 2%.