Случаят с Холдинг Пътища стигна и до Националната комисия за корпоративно управление (НККУ). Днес се е провела среща на членове на Комисията за финансов надзор (КФН) с представители от комисията, на която е разискван и казусът с Холдинг Пътища, научи Profit.bg.

„На срещата се информирахме докъде са стигнали нещата", коментира Огнян Донев, председател на СД и изпълнителен директор на Софарма, който към момента председателства и комисията за корпоративно управление. „ Бихме искали да се запознаем с колкото се може повече информация по казуса, не искаме да прибързваме. Ако вземем становище по случая, то това ще се случи след като от Комисията за финансов надзор приключат със своята работа и излязат със становище".

По негова информация в момента тече преписка, без да се знае обаче в кой един момент от КФН ще са готови с решението. В такива случаи протича една кореспонденция между надзорния орган, в който са съсредоточени лостовете на властта и поднадзорните му лица - изпращат се въпроси, понякога отговорите може да не са изчерпателни, което да доведе до необходимостта от други въпроси за доизясняване и т.н.

„Надяваме се този процес да не продължи много дълго", добави Огнян Донев. „Да изчакаме регулаторът да си свърши работата, което не означава, че бавим нещата. Просто такъв е порядъкът".

На въпроса дали подобни случаи е добре да се отнесат за разискване и към БНККУ, Огнян Донев отговори положително.

Що се отнася до въпроса за корпоративната култура сред българските публични компании, мениджърът заяви: „Възлагаме надежди, че индексът на компаниите с добро корпоративно управление ще е нещо полезно. На 14 октомври ще сме готови с методологията за индекса. А ако трябва да гадаем кой е подходящият момент да се въведе индексът, то би било добре да се изчака краят на календарната година и оповестяването на годишните финансови резултати на публичните компании".

Да припомним, че от КФН започнаха проверка по случая с Холдинг Пътища на 23 септември. Поводът за мярката е оповестената информация от публичната компания за промяната в дяловото участие на дъщерното на холдинга дружество Пътища и магистрали в Пътностроителна техника, Видапътстрой и Пътинженеринг-М.

В случая става дума за това, че от Пътища и магистрали се отказаха от правото да участват в увеличението на капитала на последните три компании - наскоро еднолична собственост на Пътища и магистрали. С това си действие компанията загуби контрола върху управлението им и от единствен собственик се превърна в миноритарен акционер.

Пътностроителна техника, Видапътстрой и Пътинженеринг-М са част от Сдружение „Тракия ІV" ДЗЗД, което изгражда Лот 4 на АМ „Тракия".

Новината за това се отрази в рязка обезценка на акциите на Холдинг Пътища, като само за десетина дни акциите на дружеството се сринаха с над 44%. След като миналата седмица наблюдавахме известно стабилизиране на цената при холдинга, днес книжата слязоха дори под 0.80 лв. за лот. В крайна сметка същите затвориха редовната борсова търговия в понеделник на 0.847 лв. за бройка, което е дневно понижение от 4.72%.