„Бедни" милионери, които крият доходите си от държавата, живеят в строежи. По документи тези сгради се водят недовършени, но реално са готови луксозни палати, в които собствениците им живеят от години. Това е показала проверката от въздуха, която Националната агенция за приходите извърши преди няколко дни в столицата.

От седмица данъчните имат договорка с правителствения Авиоотряд 28 за съвместни проверки по градовете. По нареждане на премиера Бойко Борисов е договорено приходната агенция да ползва един от хеликоптерите.

Първоначално бе направено заснемане на луксозните имоти в баровските квартали на столицата. След като бъдат идентифицирани адресите на къщите, инспекторите на НАП ще изяснят собствеността на имотите и ще извършат проверка на фирмите или гражданите, които ги притежават.

От въздуха данъчните служители засичат чрез GPS система точната квадратура и адрес на баровските имения. Това се налага, тъй като голяма част от собственици лъжат пред държавата колко голяма е къщата им.

Други пък декларират, че изобщо няма къща в този парцел. Близо половината от луксозните къщи в полите на Витоша по документи пък все още се водят необитаеми строежи, показват още данните на служителите на НАП.

Запознати обясниха, че тузарите декларирали, че живеят в малки селски вили или в сгради, които се водят все още във фаза на строеж. Системата на хеликоптера обаче засича точните координати на постройките, както и големината им.

„Преди две години ние се опитахме да идентифицираме сгради и през общината. Тъй като част от тях нямат издаден акт 16, те не са декларирани пред общината и не се плащат съответните местни данъци и такси", обясни шефът на НАП Красимир Стефанов. Когато данъчните отишли да огледат къщите в баровските квартали на столицата, те не били допуснати вътре в тях.

„По време на проверките данъчните служители видяха само високите огради на тези имоти и солидната охрана. При проверки в регистрите на общината обаче на това място не се води нищо", разказа данъчен номер едно.

Затова сега служителите на НАП ще предадат целия видеозапис плюс координатната система на GPS системата на общината.

„От записа се вижда ясно, че тези недостроени уж сгради реално са въведени в експлоатация", допълни шефът на приходната агенция.

След заснемането на къщите данъчните са започнали идентифициране на къщите. След това ще се провери дали собствениците им имат достатъчно доходи, за да си позволят подобни луксозни имения. Освен това целият списък с палати фантоми ще бъде предаден на общината. Там служителите ще проверят дали тези имоти са декларирани със същата квадратура и със същите екстри, които имат.

Предстои данъчните да изискат цялата информация за строителството на тези имения. Ще се провери кой е строителят и инвеститорът, както и кога по документи е трябвало да бъде въведена в експлоатация съответната сграда.

При установяване на несъответствие данъчните ще започнат и ревизия. „В случай на констатирано умишлено поведение на тези лица, съответно прокуратурата. По закон за укриване на данъци в особено големи размери е предвидено наказание до 8 години затвор", обясни още данъчен номер едно.

Стефанов допълни още, че е останал изненадан от гледката, която данъчните заснели от хеликоптера. „Аз знаех, че има доста сериозни имения, но чак пък такива, вътре с тенис кортове, с футболни игрища, с голф игрища, с площадки за хеликоптери. Честно казано, бях изненадан от гледката", допълни Стефанов.

Източник: в. Монитор