Не вярвайте на биковете, които очакват нова ера на възход за щатските акции, пише изданието Fortune.

Традиционно икономиката се възстановява бързо и рязко след рецесия, само че този път ще трябва повече време, се казва още в анализа.

Като причина се сочат корпоративните печалби на щатските компании, които са далеч по възстановяване зад това на пазара. Повечето от тях са дори в цикличен пик, което създава възможност от създаването на „минибалон" за индексите.

Оказва се, че инвеститорите плащат прекалено висока цена за вече набъбналите печалби, пред които ще има много изпитания.

Дори и при възстановяване на икономиката, нивата на акциите по-скоро ще се понижат, отколкото да се понижат, според изданието. Значителните премии, при които се търгуват компаниите ще започнат постепенно да се стопяват.

Така например, за тази година прогнозираната печалба за компаниите от S&P 500 се изчислява на 71 долара на индекс. Това е вторият най-добър резултат в историята и с 39% повече в сравнение с 2009-та година и само с 15% под рекорда от 81.51 долара от 2006-та година.

Корпоративните печалби възлизат на значителния процент от 11.1% от БВП на САЩ, на фона на средното в дългосрочен план от 9.2%.

На какво се дължи тази експлозия обаче? В началото на 2008 година с усет към кризата щатските компании започнаха да съкращават разходи, особено по направление на работната си сила.

И въпреки подобряване на ситуацията те все още работят с изключително олекотени разходи за персонал, което е резултат от драстичното повишаване на производителност. В тези условия, както и на фона на голямата несигурност, едва ли скоро компаниите отново ще започнат да наемат персонал, след като и така се справят отлично. Резултатът - значително нарастване на печалбите.

Историята сочи, че печалбите на компаниите трудно растат от върхове като настоящите. Това забавяне на ръста им пък, което се очаква да се случи, ще се изрази в ограничаване на повишението на индексите и дори спад.

В резултат на това, инвеститорите ще трябва да купуват акции на компании с ниски съотношения цена-печалба (PE) с потенциал за нарастване.

Такива обаче, трудно се намират в настоящата среда и при текущите им нива. Индексът S&P 500 е с на пръв поглед добро съотношение PE от 14.5. Трябва да се има предвид обаче, че то се изчислява при рекордни за повечето компании печалби, голяма част от които могат да отбележат тенденция на намаляване.

Най-добрият измерите относно това дали акциите са евтини или скъпи е тяхното бъдещо представяне. Икономиста от Иейл - Робърт Шилер създава циклично изгладено съотношение РЕ, което носи наименованието CAPE. То изглажда пиковете в стойностите, като взема в предвид десетгодишен среден период, изчистен от инфлационните фактори.

Съотношението на S&P 500 към момента е при ниво от 21, което е една висока стойност, предвид това, че за периода от 1888 година то е около 16. За периода преди рязкото поскъпване на активите в началото на 90-те години съотношението е било при ниво от 14.6.

Като правило се е оформило и това, че колкото при по-високо CAPE купуват активи инвеститорите, толкова е по-малка бъдещата им възвращаемост.

Изследвания сочат, че купуване при съотношение от около 20, носи или негативна възвращаемост или такава в диапазона на между 3 и 5%.

Дивидентите също няма да помогнат много. Към настоящия момент дивидентната доходност е около 1.9%, при средна в исторически план 4.75%.