В България германската канцлерка получи седмата си докторска титла; Българите посрещат Меркел като царица; Ласкателства на всеки ъгъл - това са само някои от заглавията в германския печат, отразяващи вчерашното посещение на федералната канцлерка в България.

В България германската канцлерка получи седмата си докторска титла; Българите посрещат Меркел като царица; Ласкателства на всеки ъгъл - това са само някои от заглавията в германския печат, отразяващи вчерашното посещение на федералната канцлерка в България.Най-често тиражираната новина по този повод е изказването на Меркел, според което оценката за присъединяването на страната към Шенген ще бъде честна и справедлива.

Темата е отразена от агенциите ДПА, АП, КНА, вестниците Билд, Дер Щандарт, ФАЦ, Зюддойче Цайтунг и много други печатни и онлайн издания.Германските медии не пропускат да споменат и похвалите на канцлерката, изречени относно напредъка на България в борбата срещу корупцията и престъпността."Нашата канцлерка обаче бе резервирана", пише Ханделсблат и продължава:"Защото Меркел знае какво искат българите от нея.

В София тя бе посрещната като царица. Навсякъде, където се появеше, се сипеха ласкателства. Тя бе отрупана с подаръци и титли."По същата тема порталът Nachrichten.rp-onlne.de пък пише следното:"Бившият бодигард Борисов знае кои са най-големите проблеми на България. Държавникът се представя като твърдолинеен политик - той обяви нов закон, съгласно който имуществото на мафиотите ще бъде отнемано. Освен това,съвсем подходящо по време на посещението на Меркел, той съобщи, че са разбити две престъпни мрежи - за нелегално печатане на пари и за контрабанда на цигари", отбелязва изданието.

Темата за посещението на Меркел в България е засегната и в коментар на Франкфуртер Алгемайне Цайтунг. В статията, озаглавена"Основателна предпазливост"се отбелязва, че е разбираемо желанието на българското правителство да постигне членство на страната в Шенген. Защото"шенгенската зона е нещо като вип-салон на ЕС.

И ако Гърция има право да го ползва, то защо не и България?!", пише ФАЦ. По-нататък четем, че предпазливият подход на старите страни-членки е все пак разбираем. Фактът, че България е част от Европа, е неоспорим. Но онзи, който е попадал в ромски квартал в покрайнините на някой български град, със сигурност се е питал дали все още се намира на европейска територия.

Източник: Дойче Веле