Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пристигна на неформалната среща за пенсионната реформа в Министерството на труда и социалната политика. Той каза, че идва с много точни разчети. На въпрос ще има ли увеличение с 2% на осигурителната тежест, министърът уточни, че това ще се разбере едва, когато свърши заседанието. Той отрече да има увеличение на социалната осигуровка няколко пъти през няколко години.

Държавата винаги има право и тя трябва да бъде арбитър, когато има непреодолими пречки. Затова нека да си влезе във функциите. Това каза на влизане в социалното министерство председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Данев каза, че бизнесът разполага с достатъчно инструменти, ако има вдигане на осигурителната вноска и тя не е разпределена по равно между работодател и работник. „Разчитаме на разума и равнопоставеността всеки да поеме негативите от кризата - и държавата, и работодателите, и заетите. Това е най-добрият подход", каза Божидар Данев.

Изпълняващият длъжността президент на КНСБ Пламен Димитров каза, че увеличението на осигурителната вноска зависи от това как се „връзват сметките" в макрорамката на Министерството на финансите - на консолидирана основа как изглеждат всички системи - на здравеопазването, на пенсионната и данъчната.

Димитър Манолов от КТ „Подкрепа" от своя страна допълни, че според него не съществува дебат за изравняване на вноската 50 на 50 между работодател и зает, както предлагат работодателите.

Припомяме, че неформалните разговори във връзка с увеличаването на осигуровките продължават с представяне на изчисленията на финансовото министерство, както и Националния осигурителен институт. Най-вероятно увеличението ще бъде с 2%, с което ще бъдат върнати нивата на осигуровките от 2009 година.

При последната среща работодателите, които миналата седмица се оттеглиха от Националния съвет за тристранно сътрудничество, се съгласиха, че увеличението с 2 процентни пункта е компромисен вариант.

Очаква се след постигането на консенсус работодателите да се върнат в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От синдикатите заявиха, че ще бъде намерено решение за най-засегнатите от промените в пенсионната система - категорийните работници, така че условията им за пенсиониране да не бъдат влошавани.

Източник: материали на Фокус