Централната банка на Русия не участва във валутните войни, за които от началото на октомври започнаха да говорят повечето икономисти в света, заяви първият заместник-председател на финансовата институция Алексей Улюкаев.

„Това е игра с отрицателен резултат, в която не може да се спечели, но може да се загуби глобално", заяви той пред Интерфакс.

Терминът „война на валутите" започна активно да се употребява в медиите, след като министърът на финансите на Бразилия Гуидо Мантега описа с него ситуацията на световните пазари. По думите му повечето страни се опитват изкуствено на понижат курса на собствената си валута, за да получат преимущество във външната търговия.

Войната на валутите бе и основна тема на срещата на ръководителите на централните банки и министерствата на финансите на големите страни в света, също срещата и на МВФ през уикенда.

Обсъжданията на проблема обаче не доведоха до нищо: участниците не приеха след края й никаква резолюция.

Междувременно много страни продължават интервенциите за снижаване на курса на собствената валута. Така, в частност, постъпва Япония, опит бе предприет и в Южна Корея. ЕС и САЩ пък вече няколко години критикуват Китай за занижения курс на юана. В последните седмици те увеличиха натиска над Пекин.

Що се касае до Русия, Централната банка няма да допусне рязко укрепване или отслабване на рублата, вземайки участие във валутната търговия.

В началото на октомври на пазарите плъзна слух, че ЦБ на страната може да увеличи границата на колебания на бивалутната кошница (0.55 долара и 0.45 евро) до 32.8-36.8 рубли. Сега бивалутната кошница на ММВБ се оценява на 35.5 рубли.

В началото на октомври банката прогнозира, че в краткосрочна перспектива рублата по-скоро ще укрепва, отколкото да поевтинява.