Двама норвежки дейтрейдъри получиха условни присъди за пазарна манипулация, след като са надхитрили автоматизираната система за търговия на голяма щатска брокерска компания, информира Financial Times.

Двамата мъже разгадали как компютъризираната система реагира на определени модели за търговия, което им позволило да влияят на цената на акции с нисък обем на търговия.

Случаят, в който е въвлечена Timber Hill, подразделение на базираната в САЩ Interactive Brokers, идва на фона все по-голямото внимание, което се обръща на автоматизираните платформи за търговия, след така наречения "светкавичен срив" (flash crash) на щатския пазар през май.

Свенд Егил Ларсен и Педер Вейби спечелиха възхищението на мнозина норвежци преди началото на съдебното дело за очевидната си победа в полза на човека срещу машината.

Според обвинителите, Ларсен и Вейби "са подавали неверни и подвеждащи сигнали за предлагането, търсенето и цените " като са манипулирали акциите на няколко норвежки компании през онлайн платформата за търговия на Timber Hill.

Адвокатът на Вейби признава, че клиентът му е разгадал как алгоритъмът на платформата на Timber Hill реагира на съответни сделки, но отрича това да е довело до манипулиране на пазара.

"Те са знаели как компютърът ще промени цените, но това не ги прави отговорни за това, което компютърът е направил," твърди адвокатът. И двамата мъже ще обжалват присъдите си.

Вейби, който сключва най-много сделки, получава ефективна присъда от 120 дни в затвора, която е заменен а с 2-година условна присъда и е глобен със 165 000 норвежки крони (28 500 долара). Ларсен получава 90-дневна условна присъда и глоба от 105 000 крони.

Глобите се равняват приблизително на печалбите, заработени от всеки от двамата трейдъри от нелегалните сделки.