Страните от ОПЕК заявиха, че цената на петрола трябва да се повиши до ниво от 100 долара, тъй като настоящият спад на долара обезценява реалните приходи на страните износителки.

Доларовият индекс се понижи с 13% от месец юни насам, което е израз на рязката обезценка на щатската валута спрямо останалите основни валути. Той бе при ниво от 88.40 към 7 юни, на фона на 76.52 към момента.

Този индекс измерва курса на щатската валута спрямо шест основни валути на пазарите.

Спадът на долара означава, че реалната цена на петрола е с около 20 долара под настоящите нива, заяви петролният министър на Венецуела по време на вчерашната среща на страните във Виена.

Групата от страни, влизащи в картела и произвеждаща около 40% от световния петрол запазиха на срещата си настоящите нива на производство и квоти без промяна.

Според представител на Националната петролна организация на Либия, по-високи нива на цената ще съдействат на страните от организацията да неутрализират поевтиняването на долара.

Кувейтският петролен министър се застъпи за нива на горивото в диапазона между 70 и 85 долара за барел, докато според алжирския му колега, суровината трябва да се търгува между 90 и 100 долара за барел.

Фючърсите на петрола с доставка през ноември се повишиха с 18 цента, или 0.2% до 82.87 долара за барел. Вчера суровината поевтиня с 0.4%. През изминалия месец обаче тя поскъпна с 9%.