България е сред трите страни от Европейския съюз с най-нисък държавен дълг, но по отношение на бюджетния дефицит сме на десето място, показват публикуваните днес обобщени данни на Евростат за 2009-а година.

С държавен дълг от малко над 10 млрд. лв., или 14.7 на сто от брутния вътрешен продукт, България се подрежда трета в европейската класация, като с по-добри показатели от нас са само Естония и Люксембург - съответно с по 7.2 и 14.5 на сто задлъжнялост.

Рекордьори са Италия със 116, Белгия с над 96 и Унгария с над 78 процента държавен дълг

Общо 11 са държавите, които надхвърлят допустимите 60 на сто от брутния вътрешен продукт по този показател, Гърция обаче не фигурира в статистиката, окончателните данни за нея се очакват през ноември.

Бюджетният ни дефицит ни за 2009 година е в размер на 4.7 на сто, като девет страни са с по-добри параметри, от тях едва 5 са под допустимия праг от 3 процента - Люксембург, Швеция, Естония, Дания и Финландия - техните дефицити са в границите от 0.7 до 2.7 на сто от брутния им вътрешен продукт. Най-високи нива на дефицит са регистрирани в Ирландия - 14.4, Великобритания - 11.4 и Испания - 11.1 на сто.

От Евростат отбелязват, че 2009-та е била година на дефицит за всичките 27 в Евросъюза и нито една от тях не е успяла да завърши годината с излишък.

Източник: БНР