Разрешават по щипка соя в колбаси Стара планина
В пробите на месни продуктите на три от четирите фирми, изпратени за изследване в Германия по стандарта "Стара планина", е открита соя под 0.1% и най-добрият лазер не може да я хване, призна земеделският министър Мирослав Найденов.
Отново на извънредна пресконференция, както се случи и при откриването на соята, аграрният министър обяви, че още днес незабавно ще бъде върнат лиценза на четвъртата фирма - "Сами-М", тъй като при пробите на карначе на фирмата от Перник не е открито никакво съдържание на соя.
Положителен резултат при изследването на германската лаборатория по качествен метод (PCR) са дали колбас "Майстор Цветко" на фирма "Лалов и Вачев" ЕООД - Враца, кебапче на "Унимес" АД - Монтана и кренвирши на "Кен" - Стара Загора. Ниският процент на съдържание на соя от 0.1% доказва, че фирмите не са влагали умишлено соя в продуктите си, най-вероятно нищожно количество е попаднало в продуктите чрез подправките, заяви още министър Найденов
В понеделник ще стане ясно дали трите фирми, при които е открито дори и минимално съдържание на соя, ще бъдат санкционирани. Най-вероятно това ще стане, тъй като стандартът в момента не допуска минимално съдържание на соя. На тях ще им бъде върнат обаче лицензът за стандарта "Стара планина".
Предстои стандартът „Стара планина" да бъде променен, съобщи още Найденов.
Ще бъде разрешено наличие на соя, ако количеството й е под 0.1% или 0.25%, за да няма санкции за производители, обясни шефът на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев.
Източник: БГНЕС, Фокус