Националната статистическа служба на САЩ публикува новата си класация на 100-те най-скъпи за живот американски градове, която неочаквано бе оглавена от калифорнийски град.

Намиращият се на тихоокеанското крайбрежие Сан Хосе е известен с технологичните си иновации и добрата си среда за живот.

В тази част на Калифорния са разположени централите на редица корпорации и компании, а някои от великите умове на Сан Франциско през последните години дори решиха да се преместят и заживеят там.

Привлекателността на града и високият брой квалифицирани работници обаче направиха Сан Хосе скъпо място за живот. Наемите в него са най-скъпите в целите САЩ и дори продължават да се повишават всеки месец.

Средният месечен наем в един от кварталите там струва приблизително 1340 долара, което е скок с 5% спрямо изминалата година. На около 350 км. южно от Сан Хосе, в предградията на Лос Анджелис, се намира вторият най-скъп за живот град зад океана- Таузънд Оукс.

В него средният месечен наем достига 1301 щатски долара на месец. Всъщност, според данните на статистическата служба, половината най-скъпи населени места за живот в САЩ се намират именно в "Златния щат".

Според анализаторите, това се дължи главно на благоприятните климатични условия, културните удобства, красивото крайбрежие и ограниченото пространство, в което може да се строят жилищни сгради. На трето и четвърто място пък се наредиха Сан Франциско и столицата на Хаваи- Хонолулу, където наемите варират около 1240 долара на месец.

Изненадващо, едва на пето място бе класирана столицата Вашингтон, където гражданите заплащат по приблизително 1190 долара на месец.

От най-големите американски градове в челната десетка се наредиха само Ню Йорк и Бостън, в които средните месечни наеми са съответно 1012 и 1000 долара.

Източник: БГНЕС