Инвеститорите на Уолстрийт се подготвят за сериозна поредица от новини през тази седмица - лавината от корпоративни отчети продължава, изборите наближават, а в няколко от икономическите сектори се очакват данни, информира CNNNMoney.

Всичко това може да внесе известна волатилност на пазара, който напоследък се държеше сравнително нормално.

В последно време цените на акциите нарастват в няколко поредни дни, след което следват еднодневни разпродажби на фона на лоша новина, след което същият модел се повтаря. Ръстът се дължи на две неща, на които инвеститорите залагат за първата седмица от ноември, а именно, че Федералният резерв ще даде началото на втора част от програмата си за изкупуване на активи и че Републиканците ще спечелят контрол над Камарата на представителите в Конгреса.

Тази седмица се очакват и редица икономически данни, между които БВП за третото тримесечие.

Компаниите засега отчитат силни резултати, но някои експерти се опасяват, че пазарът е уязвим на големи разпродажби в идващите седмици, тъй като цените на акциите досега скачаха толкова постоянно.

През миналата седмица Dow Jones и S&P нараснаха с по 0.6%, докато технологичният Nasdaq добави 0.4%.

Какво да очакваме тази седмица?

Понеделник: Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ ще публикува месечните си данни за продажбите на жилища, които според предварителните очаквания през септември са нараснали до 4.25 млн. на анюализирана основа, в сравнение с 4.13 млн. в предходния месец.

Вторник: Стойността за август на индекса Case-Shiller, който следи цените на жилищата в 20 метрополисни района в САЩ, се очаква да бъде публикува малко след началото на сесията. Икономистите очакват скок от 2% след ръста от 3.2% в предходния месец.

Също във вторник Conference Board ще публикува индекса си за потребителското доверие за октомври. Индексът се очаква да е нараснал до 49 пункта, в сравнение с 48.5 пункта през септември.

Сряда: Преди началото на сесията Министерството на търговията на САЩ ще публикува данните си за поръчките на дълготрайни стоки. Предварителните очаквания са за ръст от 1.7% през септември след спад от 1.3% в предходния месец.

Преди началото на сесията се очакват тримесечните отчети на Comcast и Procter & Gamble.

Сряда: Министерството на труда на САЩ ще публикува данните си първоначалните молби за помощи при безработица преди началото на сесията. Броят на молбите се очаква да е достигнал 455 000, в сравнение с 452 000 в предходната седмица.

Преди сесията в сряда се очакват отчетите на 3M, Exxon Mobil и Motorola.

Тримесечните резултати на Microsoft пък се очакват след края на сесията.

Петък: Първоначалните данни за БВП за третото тримесечие се очакват преди началото на сесията. Предварителните очаквания сочат, че БВП вероятно е нараснал с 2% на анюализирана основа, след ръст от 1.7% през второто тримесечие.

Чикагският индекс за делова активност (PMI) за месец октомври се очаква малко след началото на търговията в петък. Анализаторите очакват индексът да се понижи до 57.5 пункта в сравнение с 60.4 пункта през септември. Стойност от над 50 пункта е индикатор за ръст.

Индексът на потребителското доверия на Мичиганския университет също се очаква след началото на сесията. Индексът се очаква да нараснал до 68 пункта през октомври в сравнение с 67.9 пункта в предходния месец.