Странни неща се случват на Уолстрийт. Инвеститорите са полудели на тема корпоративни облигации, дори и на фона на изключително ниските лихви, които се предлагат по тях.

Като пример специалистите от WSJ.com посочват успешното пласиране на нова облигационна емисия в размер на 5 млрд. долара от Wal-Mart при изключително ниски лихви.

В същото време инвеститорите проявяват изключително нисък интерес към акциите на компанията, дори и на фона на наблюдаваното увеличение на изплащания дивидент.

Wal-Mart е пласирала 750 млн. долара тригодишни облигации с лихва от 0.75% на година, един милиард долара петгодишни с 1.5% лихва, 1.25 млрд. долара 10-годишни с 3.25% годишна лихва и 1.25 млрд. долара 30-годишни облигации с 5% лихва.

Инвеститорският глад за облигации не е изолиран случай, като анализаторите предупреждават, че той крие сериозна заплаха, както от пропуснати ползи, така и при евентуално повишение на инфлацията в страната.

Отделно щатските облигации са потенциален носител на два скрити разхода. Като първи такъв се сочи, че лихвите от облигациите са обект на данъчно облагане като обикновен доход.

В тази насока те се облагат с 35% към настоящия момент и се очаква да се облагат с 39.6% през следващата година, когато се очаква данъчните облекчения приети от администрацията на Буш да отпаднат.

На второ място облигациите срещат сериозна опасност от инфлация. Никой не би искал да получава 5% годишно по 30-годишни облигации, ако инфлацията се повиши до 7% например. Ако това се случи, цената на облигациите се очаква да се понижи.

Акциите на компанията Wal-Mart при ниво от 54 долара почти не са се променили сериозно през последните 10 години. В същото време за този период от време продажбите и печалбите на компанията са нараснали над два пъти.

Дивидентът на компанията е нараснал над четири пъти, от 24 цента до ниво от 1.09 долара. И докато цената може би е била надценена преди десет години, днес акциите се търгуват при съотношение 13.5 пъти прогнозираната печалба, а дивидентната доходност е в размер на 2.2%.

Повишението на изплащания от компанията дивидент е 16% на година. Дори и при залагане на повишението му с 10% на година, то дивидентната доходност ще изпревари тази по облигациите само след пет години. Тя ще превиши доходността на 30-годишните облигации, издадени от компанията след 10 години.