За първите шест месеца на тази година от България са изнесени 20.380 млн. литра. Най-много от еликсира е заминал за Русия - 12.623 млн. л, следва Полша с 3.869 млн. л, Великобритания - с 601 хил. л и съседна Румъния, където са изпити 552 хил. литра.

Българските винари продават все по-успешно в Русия, защото там отказват поръчки на френски винари, констатира вчера директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

Лошата гроздова реколта в Чили и Аржентина, при която има спад със 70 на сто, е донесла несгоди на другите ни основни конкуренти за големия пазар. Над 1.5 млн. литра са реализирани на Турция, комшиите не са включени в официалните статистики, защото пазарът към тях е съвсем нов. Доскоро за този бизнес Анкара е била наложила държавен монопол.

Около 3/4 от нашето вино отива по турските курорти, а една малка част остава в Одрин и Истанбул. Повече от половината вино, което се изнася на юг от Капитан Андреево, е наливно. Комшиите предпочитат предимно червени напитки. Изнесени са и 250 000 литра високоалкохолни напитки. За първи път е реализиран и износ за Бразилия, 120 тона червено вино вече са изпратени.

До края на годината ще се изнесат още 300 тона вино за латиноамериканската държава. Продукцията е на изба "Телиш" и е с марката "Букет". В края на годината ще имаме най-малко 10 на сто ръст в износа на вино спрямо 2009 г., съобщи още Коев.

От България се експортира предимно наливно вино. През тази година тенденцията е да се увеличава значително делът му, каза още Коев. Цената за среден клас е от 68 до 80 евроцента на литър.

Реколтата спрямо миналата година е с 30 на сто по-малко. 150 хил. тона е прибраното грозде до 25 октомври. До края на гроздоберната кампания трябва да се приберат още 60 000 тона грозде.

Основна причина за това са лошите метеорологични условия през зимата, когато измръзнаха големи масиви дори в Южна България, през пролетта пък заради дъждовете се развиха много болести по лозите. До момента у нас са създадени 66 045 дка нови лозя, за които обаче е рано да плододават.

Източник: в. Монитор