Най-безпроблемните автомобили са направени от Honda и Toyota, но щатските производители като Ford и General Motors ги догонват със своето качество, сочи доклад на списанието Consumer Reports.

Двете щатски компании продължават да стесняват разликата в качеството със своите азиатски конкуренти, се казва още в доклада. Действията по преструктурирането на двата автомобилни гиганта през последните няколко години допринесоха за това те да произвеждат по-малко марки и по-качествени возила.

За трета поредна година моделът Scion на Toyota бе определена за най-безпроблемния модел в проучването. Тя е следвана от Porsche, Acura, Honda и луксозната марка на Nissan - Infiniti.

Като цяло при производителите Toyota се нарежда на шеста позиция от трета през изминалата година. След нея са Subaru, Volvo. Lexus също изпада в класацията до девета позиция. Ford се изкачва до 10-то място от 16-то.

Сред производителите General Motors бележи най-голямо изкачване в оценката на потребителите относно качеството на автомобилите. Компанията има 69 модела с повишена оценка за надеждност в сравнение с едва 21 през изминалата година.

Най-висока оценка сред моделите има Chevrolet, поставен на 17-та позиция от 25-та през изминалата година.

От компанията прекратиха производството на редица модели с относително ниско качество през последните няколко години, когато се отърваха от марки като Saturn, Hummer и Pontiac. В резултат на това се повиши значително качеството на такива като Chevrolet Equinox и Buick LaCrosse.

Марката Chrysler е последна сред 27-те модела, обект на проучването. Марката Jeep е на 20-та позиция, а Dodge на 24-та.

При луксозните автомобили най-надеждната е Porsche Boxster, а в дъното на класацията е Jaguar XF.