Валутната търговия ще нарасне повече от два пъти средно до 10 трлн. долара дневно в следващите десет години, като ръстът ще се дължи на диверсификация на портфейлите от страна на централните банки, пенсионните фондове, хеджфондовете и застрахователните компании, твърдят от UBS AG, цитирани от Reuters.

Централните банки по-трудно ще могат да влияят на обменните курсове поради обема на пазара, според валутните анализатори от UBS.

Валутният пазар е нараснал до 4 трлн. долара дневно, съобщиха през септември от Банката за международни разплащания (БМР).

"Огромният ръст на валутния пазар вероятно ще привлече инвеститори, които търсят ликвидност, за да могат да управлявал големи портфейли," според анализаторите от UBS. "Това също така означава, че централните банки, които искат да повлияят на обменните курсове посредством интервенции, ще трябва да действат по-енергично, за да може действията им да имат траен ефект."

От UBS са изчислили, че дневния оборот на валутния пазар, свързан с хеджфондове, пенсионни фондове, договорни фондове, застрахователни компании и централни банки, е нараснал с 42% до 1.9 трлн. долара през 2010 г. от 1.3 трлн. долара през 2007 г.

От банката смятат, че в следващите 10 години тези инвеститори вероятно ще бъдат по-активни при управлението на портфейлите си от местни и чуждестранни активи, тъй като валутни пазари вероятно ще бъдат супер волатилни."

Евентуални шокове на финансовите пазари, или пък проблеми с международната търговия вероятно няма да са в състояние да спрат разрастването на валутния пазар, смятат от UBS.

Международната търговия съставлява "малка част" от общата валутна търговия, се казва доклада. От UBS са изчислили, че дневният оборот, свързан с транзакции със стоки и услуги възлиза на 50 млрд. долара през миналата година.

"Инвеститорите и държавните ръководители се опасяват от търговски войни, но преките рискове за оборота на валутния пазар от един евентуален спад в международната търговия, изглеждат ограничени," според анализаторите. "Опитът от 2007-2010 г. показва, че валутният пазар е устойчив на сътресения."