Още 600 панелни блока ще могат да бъдат санирани с държавни пари догодина, съобщи министър Росен Плевнелиев, след като посети жилишен блок в столичния квартал "Младост 3", реализирал на практика този проект.

58% са енергийните икономии средно на апартамент след санирането на 8-етажния панелен блок 355 в ж. к. "Младост" в София, съобщи Плевнелиев, който гостува на семейство, живеещо в този блок, за да види на място резултатите от проекта.

Блокът е саниран по проект "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради" на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и вече има един отоплителен сезон зад гърба си. Спрямо предходния отоплителен период 37% е икономията само за отопление, а за електроенергия и топла вода - около 10%. Абонатната станция на блока обаче е от 33-34 г., което е допълнителен енергоутежняващ фактор.

Санираният блок в "Младост" представлява 8-етажна сграда, обитавана от 24 домакинства. Тя е въведена в експлоатация през 1978 г. и е строена по системата на едропанелното жилищно строителство.

Имаме 18 000 подобни сгради, в които живеят 1.7 млн. български граждани, посочи Плевнелиев. Той припомни, че Оперативна програма "Регионално развитие" е препрограмирана в посока освобождаване на ресурс от 80 млн. лева, предназначени за саниране на около 600 сгради.

Пълно саниране на апартамент от 70-90 кв. м струва 10 000 лв. като половината от средствата се осигуряват от държавата в рамките на проекта, а другата от собствениците, поясни министърът.

В сумата от 10 000 лв. влиза смяна на дограми, външна изолация, ревизия на всички сградни инсталации, покрив, изготвяне на проект. Иначе само за външна изолация цена е около 35 лв. на кв. метър.

При пълното саниране икономиите от сметки за ток и парно на година са в размер на 1220 лв., а изтегленият кредит от собствениците от 5000 лв., заедно с лихвите максимум за 5 г. се връща.

Къде има такава възвращаемост и защо да си държат хората парите по банките, попита министърът. Той посочи, че за последните шест месеца българите са увеличили спестяванията си в банките с 3.6 млрд. лв. до над 20 млрд. лв. (бел. ред. ръст от 3.3 млрд. лв., до 26.731 млрд. лв.)

Ако хората извадят от сметките си малко средства и инвестират в енергийна ефективност, възвращаемостта е 20-25% - много по-висока от лихвите, допълни министърът.

Държавата обаче също трябва да додаде 50% за санирането. Този проблем по думите на Плевнелиев в Австрия и Германия е решен като държавата додава тези средства не от бюджета, а през техните банки за развитие и дори от търговските банки, като държавата опростява тези средства след това от данъците на хората.

Когато българинът види, че ще му се възстановява нещо от данъците, би следвало да си ги плаща, каза министърът. Идеята е да се направи през следващите години милиардна работеща програма за саниране на жилища, дори и без еврофондовете, каза още Росен Плевнелиев.

Източник: БТА