Тръбите за "Южен поток" и "Набуко" може да се правят в "Кремиковци". Такъв вариант е бил обсъждан с представители на германската "Манесман", която е най-големият производител т. нар. безшевни тръби, нужни за изграждането на газопроводите.

В случай, че компанията бъде избрана да достави оборудването, то може да се прави на производствена площадка в комбината ни. "Кремиковци" няма нужното оборудване, но немците може да докарат машината си за тръбите тук и в завода да се правят само заготовките.

Две китайски фирми ще спорят за активите на комбината на търга днес, съобщиха източници.

Едната компания е от Шанхай, а другата също е китайска, но седалището й е в Сингапур. Те ще наддават за производствената площадка от начална цена 452 млн. лв.

Днес е и рожденият ден на комбината. На 5 ноември са пуснати първите пет завода в металургичния гигант през 1963 г. Денят се чества и като официален празник на металурга.

Точно във фаталния 13-и час ще стане ясно дали от втори опит ще се продадат активите на фалиралия комбинат. На предишното наддаване на 13 септември не се явиха кандидати. Тогава цената бе 565 млн. лв., но бе намалена поради липсата на интерес.

Според синдика Цветан Банков, ако и сега няма кандидати, ще се търсят други варианти, но цената не може да се намалява, защото средствата няма да стигнат да се удовлетворят претенциите на кредиторите. Комбинатът има дългове за над 2 млрд. лв.

Сред тях е и държавната помощ от над 700 млн. лв., която още не е призната от съда.

Източник: в. Стандарт