„През текущата седмица SOFIX почти достигна дъното си от 26.10.2010 година, след силни разпродажби на портфейли на институционални инвеститори. Може да очакваме подкрепа на индекса около тези нива", коментира за Profit.bg Стефан Ангелов, главен брокер във Варчев Финанс.

„Цените на разпродаваните компании в последните търговски сесии също достигнаха силни нива на подкрепи, които могат да задържат рязкото понижение в цените им. От друга страна инвеститорите не бързат с покупките си, тъй като продавача има големи количества, като се надяват да поемат акциите на колкото се може по-ниска цена", допълва още Ангелов.

„Ситуацията на международните пазари се подобрява, което може да помогне на индексите у нас за задържат рязкото си понижение и да сработи формацията двойно дъно. Разбира се, все още е рано да се каже със сигурност дали ще се случи, но очаквам успокоение на пазара днес и по агресивни покупки", посочва още експертът.

Икономическата обстановка се подобрява, но корпоративното ниво на управление на публичните компании все още отблъсква инвеститорите. Финансовите резултати на експортно ориентираните компании се подобряват, а перспективите пред финансовите стават все по-добри, смята Ангелов.

„Очаквам нивата на индексите в момента да се окажат минималните за един краткосрочен период. Ако разпродажбата на портфейлите спре, очаквам бързо повишение на цените на разпродадените емисии.", завършва Стефан Ангелов.

Разчистването на портфейла от страна на голям чуждестранен инвеститор продължи вчера за трети пореден ден. Индексите на БФБ-София останаха в червено, като загубата при повечето от тях днес е значително по-ограничена от тази през предходните дни - SOFIX (-0.49%, 342.30 пункта), BG 40 (-0.72%, 110.81 пункта), BG REIT (-0.03%, 38.94 пункта) и BG TR30 (-0.64%, 279.28 пункта).

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!